Георги Мамалев като богаташа Волпоне

69205
Георги Мамалев като богаташа Волпоне

На 19, 20 и 25 март Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще представи комедията "Волпоне" от Бен Джонсън, съобщават от трупата.

"Волпоне, или Лисицата" на Бен Джонсън е една от най-известните сатирични комедии в световната драматургия.

Асен Блатечки с нов режисьорски проект

Британската комедия „Когато котката я няма” е най-новият режисьорски проект на Асен Блатечки, продуциран от театрална форма...

В нея Георги Мамалев принуждава "приятелите" си да му завещават богатствата си и да му отстъпват жените си.

Участват още Димитър Живков, Мартин Каров, Стефан Щерев - Чечо, Антон Радичев, Нона Йотова, Жанет Иванова, Михаил Сървански, Добрина Гецова, Кирил Ефремов. Сценографията е на Невяна Кавалджиева и Лилия Бабунова. Сценичната версия, постановката и музикалната среда са на Здравко Митков.

Писана преди повече от 400 години, тя не е загубила нищо от блестящия си хумор и сатиричната си острота, защото човешката ненаситност преминава през епохите и сякаш се възпроизвежда във все по-уродливи форми, отбелязват от екипа.

Персонажите на "Волпоне" са се скупчили като лешояди край "умиращия" богаташ Волпоне (Георги Мамалев), който, подпомаган от слугата си Моска (Димитър Живков), се развлича, като търси все по-перфидни начини за лично обогатяване. Играейки си с алчността на своите "приятели", той ги кара доброволно да му правят скъпи подаръци, да му завещават богатствата си, да му отстъпват жените си и т.н.

Албена Колева живее под един покрив с бивш и настоящ съпруг

В понеделник, 17 февруари, на сцена „Сълза и смях” от 19:00 часа е премиерата на „Мъже под чехъл” по текст на х...

"Волпоне" е обезкуражаващо доказателство до каква степен моралът на човечеството не подлежи на усъвършенстване.

Събитията и характерите в пиесата са отпреди повече от 400 години, а звучните сатирични плесници оставят червени петна по лицата ни в днешния свят. Това сме точно ние - все така безнадеждно порочни, привързани към мошеническата си природа, отчайващо смешни и нелепи в опитите си да надхитрим света и живота, коментира Здравко Митков.

По думите му с помощта на комиците е много по-лесно да се огледаме и да се надсмеем над себе си - с крехката надежда, че някой ден може и да се променим. И идните поколения да свалят от репертоара постановката като неактуална, допълва режисьорът.

Бен Джонсън, наричан баща на английската комедия, се противопоставя на елизабетинската романтическа традиция, която достига апогея си в творчеството на Шекспир от 90-те години на 16-и век. При него доброто като правило не побеждава злото, както е при елизабетинците, а най-често злото, оплетено в интригите си, се самонаказва. Пиесите му "Всеки със своя нрав", "Волпоне, или Лисицата", "Еписин, или Мълчаливата жена" и "Алхимикът", които са сред шедьоврите на английската комедия от 17-и в., изследват човешките пороци и според автора показват "на почтените зрители огледало, широко колкото е сцената, където те трябва да видят уродливостта на нашето време", защото "задачата на комическия поет е да подражава на правосъдието и да учи как да се живее".

Христо Гърбов и Иван Бърнев ще гостуват в Благоевград

Актьорите Христо Гърбов и Иван Бърнев ще гостуват в Благоевград с постановката „Вечеря за тъпаци”, съобщи Агенция Фокус. Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com