На границите на музиката с RADAR Фестивал

1723
На границите на музиката с RADAR Фестивал

Фестивалът, който представя гранични форми на изкуство, в които музиката общува с театър, визуални изкуства и технологии се завръща за 4-ти път във Варна. RADAR фестивал постигна нелеката задача да се загнезди трайно не само в сърцата на меломаните, но и в тези на феновете на технологиите и изобщо всичко идващо от 21в., а понякога и отвъд.

Тази година програмата е по-впечатляваща отвсякога и включва не само традиционните четири концерта в удивителната зала на Градска художествена галерия – Варна, трите късни сета, слагащи фокус върху електронната музика, но и съпътстваща лекционна програма с артисти, изследващи взаимовръзките между изкуство и нови технологии.

Първият концерт (3-ти август, 20:00ч.) изглежда на пръв поглед най-конвенционален със своя класически профил, но винаги що се отнася до RADAR фестивал привидностите трябва да бъдат оставени настрана. Виртуозната челистка Аня Лехнер и френският пианист Франсоа Кутюрие ще представят своя албум Moderato Cantabile, в който посягат към едно табу в класическата музика, а именно мистицизма. Те ще представят колекция от авторски аранжименти върху трима композитори, останали в периферията на музикалната история - Джурджиев, Момпоу и Комитас. С това двамата артисти на култовия немски лейбъл ECM ще затвърдят пред варненска публика мястото си сред най-авангардните класически музиканти в Европа.

ТИТАНИЧНО на Милица Гладнишка (3-ти август 19:30ч.) е поредната изненада със съчетанието на много черен хумор, прекрасна музика и пищни костюми. В този театрално-музикален спектакъл тя ще се качи на сцената с едни от най-изявените джаз музиканти, за да разкаже трагичната, но и много романтична история на оркестъра на Титаник, който свири до последно – все пак са подгтовили костюми и реперторар и няма потъване, което да може да ги спре да завладеят сцената.

Песни за любов, загуба и копнеж. Музикалното представление БЕЛЕЖКИ ПО ХОПЪР (4-ти август 19:30ч.) разказва историята за живота и картините на известния американски художник през очите на неговата съпруга и колега художник – Жозефин Нивесън. Този лиричен, но и мрачен разказ ще оживее на сцената благодарение на холандската певица и поет Джудит Схолте.

По традиция в три от фестивалните вечери ще се проведе и втори, късен концерт, този път в двора на Галерията. Сцената там е с фокус върху електронни проекти – IDMT (BG), Novi_sad (GR) и Clavexperience (BG).

Още за Radar Festival Beyond Music’17 може да разберете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com