НДК разказва "Приказка за танца" в международния ден на балета

14493
НДК разказва "Приказка за танца" в международния ден на балета

На 29 април по повод Международния ден на балета в зала 3 на Националния дворец на културата (НДК) възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) ще въведат аудиторията в красивата “Приказка за танца”. Ще бъде разказана танцова приказка с балет, народни и съвременните модерни танци. Учениците от НУТИ, обучаващи се в три танцови специалности ще представят богата палитра от традиция и новаторство. Основната цел на събитието е представяне на балетното и на танцовото изкуство като едно цяло. Публиката ще може да се наслади на фрагменти от класическото наследство, българската фолклорна традиция и съвременния танц.

Международният ден на балета е учреден на сесия на ЮНЕСКО през 1982 г. в София, а за дата на този световен празник е определена рождената дата на основателя на класическия балет Жан-Жорж Новер.

Протести в Националното танцово училище

Ученици от Националното училище по танцово изкуство  НУТИ простестираха тази сутрин с искане за оставката на директора Анна Донева...

ПОВЕЧЕ ЗА НАЦИОНАЛНОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ТАНЦОВО ИЗКУСТВО (НУТИ)

Националното училище за танцово изкуство е единствената с такъв мащаб образователна институция за професионално обучение в областта на танцовите изкуства на класическия балет, модерния танц и българския фолклорен танц – не само за България, но и за целия Балкански регион. Основна цел на обучението в НУТИ е изграждането на висококвалифицирани изпълнители в професионалната област на танцовите изкуства. За постиженията си в образователно-възпитателния и художествено-творческия процес НУТИ е носител на орден "Кирил и Методий" I степен. Институцията е носител на “КРИСТАЛНА ЛИРА” и два пъти на “ЗЛАТНА ЛИРА” (наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци за високи постижения в областта на балетното и танцово изкуство. НУТИ е член на СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА НАУЧНА И КУЛТУРНА ОБЩНОСТ. Сред останалите награди, с които са удостоявани през годините са още “ЗЛАТНА КНИГА” и “ЗЛАТЕН ПЕЧАТ” за ЕВРОПЕЙСКИ МЕНИДЖМЪНТ В КУЛТУРАТА. Възпитаниците на НУТИ са лауреати на престижни балетни конкурси и танцови фестивали в България и в други държави (Международен балетен конкурс Варна, Международен балетен конкурс “Анастас Петров”, Международните балетни конкурси в Париж, Москва, Осака, Ню Йорк, Грас и редица други).

НУТИ е първото училище от системата на културата, което е одобрено от НК за ЮНЕСКО за включване в АСУ към ЮНЕСКО и очаква своя сертификат от централата на Организацията в Париж.

Танцьори–абсолвенти гастролират в Софийската опера

Възпитаниците от трите специалности на Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) ще покаже майсторството си в голямата бляскава г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена