Пинкас Цукерман – за първи път в България като диригент

84804
Пинкас Цукерман – за първи път в България като диригент

Легендата на американската класическа музика – Пинкас Цукерман гостува отново в България в концерт от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

На 15 февруари от 19:30 ч. в зала „България“ публиката ще го чуе като солист и диригент със забележителния цигулков концерт на Бетовен.

Кралят на тромбона Джигс Уигам с първи концерт у нас

Световнопризнатият американски тромбонист Джигс Уигам пристига в България по покана на Брас Асоциация и фондация “Америка за Бълг...

В програмата ще участва и виолончелистката Аманда Форсайт, съпруга и професионален партньор на Цукерман, която ще изпълни три пиеси за виолончело и оркестър от Макс Брух. Това ще бъде поредното предизвикателство за първокласните музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио, които преди няколко дни вдигнаха на крака публиката в зала „България“ с великолепното си изпълнение заедно с друг световно-известен цигулар – Вадим Глузман.

Оркестърът на Класик ФМ е свирил с Цукерман през 2006 г. в зала 1 на НДК, но сега ще има възможност да работи с него и като диригент за цялостното изграждане на програмата. През 2008 г. Пинкас Цукерман гостува в България и със своя камерен ансамбъл Zukerman Chamber Players. Тогава, поради технически проблеми с полетите, музикантите пътуваха със специален чартърен самолет и пристигнаха в концертната зала направо от летището.

Умението да се съчетаят функциите на солист и диригент е рядко срещано качество сред съвременните музиканти. То се постига от единици изпълнители, които са събрали богат опит най-напред като солисти, и в последствие са започнали да се занимават и с дирижиране. Подобна симбиоза на опит и талант да се ръководи целия оркестър само със солово изпълнение, показаха пред българската публика и други именити цигулари като Наджъл Кенеди, Шломо Минц, както и българските музиканти Светлин Русев, Васко Василев, Веско Пантелеев – Ешкенази.

Билетите за концерта на Пинкас Цукерман се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време от понеделник до петък: 9:30-13:30 и 15:00-19:00 ч. Online продажба - на TICKETSBG.com

За Пинкас Цукерман

Кустурица - една от най-енигматични и екстравагантни личности на Балканите

На 7 февруари 2014 г. Емир Кустурица и неудържимият „Оркестър на непушачите“ (The No Smoking Orchestra) пристигат в Българ...

Вече над четири десетилетия Пинкас Цукерман е истински феномен в света на музиката. Неговият музикален гений, удивителна техника и непоклатими артистични стандарти възхищават критиците и публиката. Еднакво уважаван като цигулар, виолист, диригент, педагог и камерен музикант, личността на Пинкас Цукерман блести ярко в света на съвременната класическа музика.

Роден в Тел Авив през 1948 година, Пинкас Цукерман заминава през 1962 г. за САЩ, където следва в Джулиард Скул. През 1963 г. е дебютният му концерт в Ню Йорк. На конкурса „Левънтрит“ през 1967 г. печели първа награда. Две години по-късно осъществява първите си записи – на Концерт за цигулка от Чайковски с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на Антал Дорати и на цигулковия концерт от Менделсон с Нюйоркската филхармония и Ленард Бърнстейн на диригентския пулт. Обширната дискография на Пинкас Цукерман съдържа днес над 100 заглавия и му е донесла 21 номинации и 2 награди “Грами”.

Цукерман е отличен с престижната награда Медал за изкуства (връчена от президента Р. Рейгън) и награда за артистични постижения „Исак Щерн“.

През последното десетилетие, Пинкас Цукерман се изявява много активно като диригент. Програмата му за сезон 2013-2014 включва над 100 концерта в целия свят - в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия. Това е 15-ият му сезон като музикален директор на Националния център за изкуства в Отава. С този състав той осъществи турне в Китай през миналата есен. В петия си сезон като главен гост-диригент на Кралската филхармония в Лондон, Пинкас Цукерман води ансамбъла за концерти в Испания, Русия и Великобритания, както и на национално турне в САЩ.

Пинкас Цукерман свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „Душкин“ от 1742 г.

Acoustic Corporation: музикално излитане

Acoustic Corporation – групата победител в “NESCAFÉ® 3in1 CAREER BOOST” е вече готова с дебютното си EP &b...

За Аманда Форсайт

Носителката на наградата “Джуно” Аманда Форсайт е считана за една от най-динамичните изпълнителки на виолончело в Северна Америка. Емоционалното богатство на нейния тон, забележителната техника и нейната изключителна музикалност възхищават както публиката, така и критиците.

Родена в Южна Африка, Аманда Форсайт израства в Канада и започва да свири на чело на тригодишна възраст. Тя става възпитаничка на Уилям Плийт в Лондон, а по-късно учи при Харви Шапиро в “Джулиард скул” в Ню Йорк и при Лин Харел в Лос Анджелис. След два сезона в симфоничния оркестър на Торонто тя става най-младият солист, избиран някога от филхармоничния оркестър на Калгари, където остава шест години. През 1999 г. Аманда Форсайт става водач на виолончеловата група в Оркестъра на Националния център по изкуствата в Отава, където всеки сезон се представя и като солист.

През януари 2014 г. Аманда Форсайт е била водещ солист за осем концерта в САЩ с Кралската филхармония, Лондон, а през март т.г. тя ще я направи своя дебют в Карнеги хол, Ню Йорк с Израелската филхармония. Челистката концертира често със състави като Симфоничния оркестър на Френското национално радио, оркестър „Гулбенкян“ в Лисабон, Английски камерен оркестър и оркестрите на Ванкувър, Калгари и Монреал. Тя прави своя дебют в залата на Московската консерватория през 2009 г., а две години по-късно отново концертира в Русия – в Москва и Санкт Петербург с ансамбъл „Московски виртуози“. През 2012 г. и 2013 г. изнася концерти с оркестъра на Мариинския театър в Санкт Петербург под диригентството на Валери Гергиев.

Аманда Форсайт свири на рядък инструмент от 1699 година, изработен от италианския майстор Карло Джузепе Тесторе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com