Премиера на меса от Карл Дженкинс в Европейския музикален фестивал

42638
Снимки:

Точно на празника Благовещение - 25 март, програмата на Европейски музикален фестивал ще зарадва публиката с голям тържествен концерт.

За събитието в зала „България“ от 19:30 ч. ще гостува състав от 200 музиканти от Русе. Под диригентството на Найден Тодоров Русенската филхармония и хор „Дунавски звуци“ ще представят премиерно за София месата „Въоръженият човек“ от английския композитор Карл Дженкинс. В изпълнението ще участват и солистите Даниела Караиванова – сопран, Андреана Николова – мецосопран, Александър Баранов – тенор и Момчил Миланов – бас, както и детски хор „Дунавски вълни“.

Ангел Заберски и Васил Петров в „Музиката на Америка“

Популярният български пианист и композитор Ангел Заберски е водещата фигура в шестия концерт от цикъла „Музиката на Америка&ldquo...

Карл Дженкинс е един от най-големите съвременни автори, широко известен със своята пиеса „Adiemus“. Той е обявен за №1 в списъка с 10-те най-изпълнявани композитори от нашето време. Композиторът създава месата „Въоръженият човек“ по поръчка на музея Royal Armories по повод празненствата за посрещане на новото хилядолетие. Творбата носи подзаглавието „Меса за мир“ и е посветена на жертвите от кризата в Косово. „Изненадан съм, че Карл Дженкинс не е изпълняван у нас”, коментира диригентът Найден Тодоров. „Всъщност думата „меса” е малко подвеждаща. Въпреки че в творбата са използвани частите, характерни за традиционната християнска меса, има и части, свързани с други религии. Такава е и идеята на автора – без значение каква е религията, какви са хората, какви са вярванията или расата, основната идея е да се борим за мир”, допълва Тодоров.

В концерта на Русенската филхармония ще участва и брилянтният пианист Людмил Ангелов, международно признат интерпретатор на музиката на Шопен. Той ще представи първия клавирен концерт на полския композитор. По думите на Людмил, музиката на Шопен го завладява още когато е на 9 години и оттогава пианистът не е спрял да я изпълнява, изучава и обича. През 2010-а Ангелов отбеляза 200-годишнината от рождението на полския майстор с клавирния цикъл „Людмил Ангелов свири Шопен”.

Европейски музикален фестивал, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Столична община и Министерството на културата на Р. България.

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и оналйн на www.ticketsbg.com.

За Карл Дженкинс

Мистерията на българските гласове във Виена

На 12 март от 19.30 ч. в Голямата зала на Концертхаус във Виена ще гостува световноизвестният женски вокален ансамбъл “Мистерията...

В началото на своята кариера Дженкинс става известен като джаз и рок музикант. Той свири на саксофон, клавишни и обой – доста необичаен инструмент за този вид музика. Той е един от основателите на групата Nucleus, която печели първа награда на фестивала в Монтрьо през 1970 г. През 1972 се присъединява към групата Soft Machine, която свири прогресив-рок. Свири в нея до 1984 г.

Дженкинс е автор на много музика за реклами. Неговият пробив в сферата на сериозната музика е проектът Adiemus. Той е представен в много страни по света Япония, Германия, Испания, Финландия, Белгия, Холандия, а също и в Royal Albert Hall в Лондон. Албумът от 1995 г. «The Adiemus: Songs of Sanctuary» оглавява класациите за класическа музика във Великобритания и Европа.

Дженкинс получава редица международни отличия – докторска степен по музика от Уелския университет. Назначен е за почетен член на Кралската академия по музика, на Университета в Кардиф, Кралския уелски университет по музика и драма, Колежа Тринити Кармартен и Университета Суонси.

За Найден Тодоров

Найден Тодоров е сред най-ярките български музиканти от младата генерация. В края на 2012 г. той печели наградата на публиката „Кристална лира” за 2012 г. за националната премиера на операта „Нос“ от Шостакович (втора лира за диригента, след присъдената през 2005 г. за изпълнението на Симфония №2 от Малер със Софийската филхармония).

Мутафова посреща 92-рия си рожден ден на сцената

Навръх 92-рия си рожден ден Стоянка Мутафова ще бъде на сцената на Сатиричния театър - на 2 февруари примата ще зарадва публиката с уча...

Тодоров прави диригентския си дебют на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 г. е студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския университет за музика, който завършва като бакалавър през 1996. През 1996-1997 е поканен от фондация „Бърнстейн“, Йерусалим, на специализация в Израел и там работи с Менди Родан - диригент на Израелската филхармония. През 2001 получава магистърска степен като диригент в Нов български университет, в който през 2013 се дипломира и като мениджър в областта на културата. През 2003-2004 специализира в Университета Челси, Великобритания.

От сезон 2004-2005 той е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от сезон 2005/2006 е директор на Държавна опера - Русе. Работи с различни оркестри в България и чужбина. Участва и в десетки международни фестивали България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ.

Получава множество награди от наши и международни конкурси, както и награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб - Виена, фондация Боргезе, наградата „София” за постановката на операта „Фауст” с Националната опера и балет, „Златно петолиние” за принос към развитието на българската музика, „Златна книга“ съвместно с Русенската опера за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация „Джордж Уохтер”, наградата „Пловдив“ 2010 и др. През 1998-1999 Найден Тодоров е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на Северно-Израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Същата година е поканен за артистичен съветник на Международния камерен фестивал в Лос Анжелис.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com