Премиера в "Театър 199": Стоян Радев поставя за първи път у нас пиеса на Тед Чанг

5872
Премиера в "Театър 199": Стоян Радев поставя за първи път у нас пиеса на Тед Чанг
Снимка: Фотограф: Павел Червенков

Режисьорът Стоян Радев поставя за първи път у нас "Издишване" - пиеса на Тед Чанг, най-известният и високо титулуван съвременен американски автор-фантаст, съобщават от "Театър 199", домакин на събитието. Премиерата е на 27 септември, а следващите представления са на 6 и 20 октомври.

След като разглобява своя собствен мозък, разглежда го и отново го сглобява и поставя в главата си, героят в "Издишване" приканва да обърнем внимание на разнообразието на света, на многообразието на живота – с почуда, със смирение, с възхита. За да събудим отново своята духовност, своята човечност. Подсеща ни да поемем дълбока глътка въздух и да обърнем взор с надежда към замисления поглед на безкрайната Вселена. Единствената актриса в постановката е Мартина Троанска.

Преводът на пиесата е на Мартина Троанска. Сценографията е на Венелин Шурелов, музиката – на Емилиян Гацов-Елби.

Още: Постановка за Борис III се играе на театралния фестивал в Единбург

Фотограф: Павел Червенков

Повече за постановката от режисьор Стоян Радев

"В зората на тотална технологизация, изкуствен интелект, роботизация и климатични промени, понякога ни обхващат тъмни страхове. "Издишване" е вдъхновен, обнадеждаващ разказ в джобен формат и епични мащаби. С богато, любопитно и игриво въображение, през логиката на втория закон на термодинамиката, Тед Чанг изследва истински значимите въпроси в най-новата литература – тези за съхраняването на смисъл във времена, в които имаме тревожното усещане, че губим връзка с реалността, с разумността си, с човешката си същност", казва Стоян Радев.

"Преди година мой близък приятел ми каза, че е прочел разказа "Exhalation" на Тед Чанг и много се е развълнувал. Повече от всичко, което е чел или е гледал напоследък. Заинтригувах се и го помолих да ми го изпрати. Получих го в електронен вариант, на английски. Аз също го прочетох и веднага реших да направя театрално представление. Наскоро излезе книга с разкази, преведени на български, включваща и тази история. Тя беше наречена с хубавата поетична дума "Издихание", но в нашия превод ние избрахме "Издишване" - обикновен, по-скоро научен термин", допълва Радев. "Направихме този избор, тъй като бях впечатлен точно от възможността един текст, написан на технически език, защото представлява изповед на робот, провел изследване върху самия себе си, да носи толкова силен емоционален заряд. Да говори така вълнуващо за човека", разказва режисьорът.

Фотограф: Павел Червенков

"Във време, в което треперим пред перспективата изкуственият интелект да повлияе решително на живота ни, Тед Чанг ни утешава, че тази перспектива е отново път към себепознание – разсъждавайки върху създадения от нас разум, ние разбираме себе си и приемаме собствената си съдба", казва още Стоян Радев.

Още: Премиера на постановката "Чест" на режисьора Ивайло Христов

Кой е Тед Чанг?

Тед Чанг е роден през 1967 г. в Порт Джеферсън, щата Ню Йорк, САЩ, в семейство на имигранти от Китай. От малък е запален по фантастиката и започва да прави опити да пише на 15 години. Завършва университета "Браун" в Провидънс, Род Айлънд, с бакалавърска степен по информатика. През 1989 г. посещава курсове по творческо писане на научна фантастика и фентъзи към Творческата работилница Кларион на Мичиганския университет.

След дипломирането си работи в различни компании и правителствени учреждения, след което се премества в Белвю, близо до Сиатъл, където работи като технически писател в софтуерната индустрия към Microsoft. Паралелно с работата си пише фантастика.

Снимка: Getty Images

Тед Чанг прави своя дебют през 1990 г. с разказа "Вавилонската кула", който бива удостоен с наградите "Хюго" и "Локус". През 1998 г. е публикуван разказът му "Историята на твоя живот", който през 2002 г. става основен в едноименния сборник. През 2016 г. разказът е екранизиран във филма "Първи контакт" с участието на Ейми Адамс, Джеръми Ренър и Форест Уитакър.

Той не е плодовит писател и има само разкази и новели, но почти всяко негово произведение е номинирано за най-престижните награди в жанра. Работата му на писател се отличава с впечатляващо разглеждане на научни концепции и тяхното въздействие върху човешкото общество, водещо до дълбоки и вълнуващи истории. Носител е на още награди – "Небюла", "Локус", "Хюго", наградата "Джон Кембъл", наградата "Теодор Стърджън" и японската награда "Сейун", пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Новият авторски спектакъл на Ива Тодорова отново в Sofia Live Club

Джордж Клуни дебютира на Бродуей в емблематична постановка

Сатиричният театър открива маската на Никола Анастасов и почетния стол на Славчо Пеев

Нови девет представления на "Фантомът на операта" в София!

Музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" с послание за чиста природа на 17 май

„Най-дългото хоро“ ще се извие пред НДК

100, 50, 150: Три спектакъла с юбилейни представления в Народен театър "Иван Вазов"

"Приключенията на Нотичка" отпращат най-малките в пътешествието на музиката (ВИДЕО)

Започва 17-ят Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“

17-ят Международен фестивал за съвременен танц: Дързък, еклектичен, еротичен и политически ангажиран (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена