Провокативни спектакли от изгряващи световни артисти в София

1909
Провокативни спектакли от изгряващи световни артисти в София
Снимка: Unplash

АСТ Фестивал за свободен театър започва с впечатляваща селекция от провокативни спектакли. Някои от най-обещаващите имена на европейската свободна сцена, сред които Игор Шугалеев, Родриго Батиста и Клер Юбер ще провокират българската публика в представите й за съвременно изкуство, а заедно с тях ще можем да видим спектакли на Юлиана Сайска, Александър Георгиев - Аце, Марион Дърова и Исабел Миткова. Компания им прави и специална селекция танцови филми. Всичко това - в първата половина на фестивала , между 13 и 18 октовмри в РЦСИ Топлоцентрала и на Сцена “Дерида”. Програмата се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и е част от Календар на културните събития на Столична община 2022.

На 15 октомври от 18.30 египетският хореограф ислам Елнебиши ще представи резултата от работата си с български танцьори през септември и октомври. Неговото гостуване е по покана на Радар “София”,с подкрепата на Гьоте Институт България, Национален фонд “Култура”, движенческа лаборатория “ХОД” и РЦСИ Топлоцентрала. Отново на 15 октомври ще се състои официалното откриване с пърформанса “Телефонът на абоната е изключен или се намира извън обхват” на белоруския артист Игор Шугалеев. Игор напуска Беларус след погрома над протестите през 2020. Спектакълът е реакция на полицейското насилие и жестокостта с която тоталитарното управление смазва всеки подтик към свобода на своите граждани. Шугалеев вече живее в Полша и работи в един от най-важните театри в страната - Нови Театър. “Телефонът на абоната…” е показан в над десет страни в цяла Европа с огромен успех.

Родриго Батиста също напуска принудително Бразилия, след като срещу него е заведено дело за участие в мирни протести в Сао Пауло. След като печели делото, Родриго заминава със средствата от изплатеното му обезщетение и се мести в Нидерландия, където работи активно. “Разяреният Родриго Батиста” е яростен спектакъл за унижението и съпротивата срещу репресивния държавен апарат, за битката с официозните лъжи и отстояването на човешкото достойнство. Графичността и категоричният сценичен език предизвикват зрителите в цяла Европа.

На 17 октомври френската трупа Inflexions ще покаже цирковия спектакъл “Докато щрихирахме хоризонта”. Екипът от Франция, Хърватия и Сирия поема на необичайно звуково пътешествие от Париж до Алепо в търсене на свързващите ни ритми и мелодии. Копродукцията и гостуването им се осъществяват с подкрепата на Театроскоп и Френския институт в София.

Традиционно АСТ Фестивал представя и най-доброто от българската свободна сцена. Още на 13 и 14 октомври в Национален студентски дом ще можем да видим “Сцени на разсъмване” на Юлиана Сайска, Елена Димитрова и Цвета Софрониева с участието и на Елица Алексиева, Яна Мороз и Велислав Павлов. Интимният спектакъл отива в най-дълбоките кътчета на човешкото съмнение, за да ни изправи пред въпроса за разбирането на собствените ни чувства.

На 17 октомври от 20.30 на Сцена “Дерида” ще бъде представен дебютният танцов пърформанс PRI:MORDIAL на Исабел Миткова и Николай Райчев. Смелото изследвае на изначалния характер на човешките взаимоотношения се развива във впечатляващата визуална среда на Владислав Илиев и музиката на Александър Евтимов - Шаманчето.

Веднага след това от 21.00 ще бъдат представени три късометражни танцови филма - “Труд” на Мария Табакова, “BURNOUT” на Елица Попова и “Идентификатор” на Катина Дишков.

На 18 октомври се връщаме в Топлоцентрала за още два български спектакъла - “The Power of S” на македонския хореограф Александър Георгиев - Аце, копродукция между ICC (Imaginatory Choreographic Center) и Гараж Колектив с подкрепата на министерствата на културата на Северна Македония и Република. Пърформансът е награден с ИКАР 2022 в категория “Съвременен танц и пърформанс” и е с участието на Александър Георгиев - Аце, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас. В същия ден ще бъде показан и “Свободно падане” на хореографа Марион Дърова - ко-продукция между ONE DANCE WEEK и РЦСИ Топлоцентрала, с подкрепата на Фондация “Лъчезар Цоцорков”. Българската програма в рамките на АСТ Фестивал се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България и Столична програма култура в направление “Театър”.

Освен спектакли, всяка година АСТ Фестивал представя богата паралелна програма от срещи, дискуссии и обучения. На 18 октомври от 17.00 в бара на Топлоцентрала ще гостуват немският изследовател Томас Едер, автор на единственото по рода си статистическо изследване за условията на труд на независимата сцена в Европа и Браян Роджърс от известния нюйоркски театър “The Chocolate Factory”. Двамата ще представят различни модели на съществуване на свободната сцена в Европа и САЩ и ще дискутират върху перспективите за възстановяването на независимите сцени по света. Дискусията се осъществява в партньорство с “Нови драматургии” с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

АСТ Фестивал за свободен театър 2022 се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, Столична община, Институт Сервантес, “Театроскоп”, WBE, Френски Институт София, и в партньорство с Регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала, Сцена “Дерида”, Национален студентски дом и Гьоте-Институт България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена