Среща с хореографите на Dance it 2013

22949
Среща с хореографите на Dance it 2013

Преподавателите от Танцовата работилница Dance it! 2013, която ще се проведе за седми път от 1 до 7 април, ще разкажат за това как се става световноизвестен хореограф, как човек пробива на сцената в САЩ и какво е да си част от една от най-добрите танцови школи в света, училището „Ейли“ (The Ailey School).

В разговора, който ще се проведе на 3 април в галерия Credo Bonum, участие ще вземат Тереза Рут Хауърд, Крисчън вон Хауърд, Айо Джанийн Джаксън, както и членовете на компанията за съвременен танц VON HOWARD PROJECT. Те ще споделят лични впечатления за начина на работа и обучение в престижното училище, за останалите танцови институции, създанени от самия Ейли и известни по цял свят, както и за творчеството на хореографа и изявите на Alvin Ailey American Dance Theatre (AAADT). Алвин Ейли е един от най-влиятелните модерни танцови хореографи на 20-ти век. Училището „Ейли“, основано от него, е официалното училище към известната мултикултурна танцова трупа на Ейли, AAADT, чиято мисия е обогатяването на модерния американски танц чрез афроамериканската култура и достигнала до повече от 23 милиона души в 71 страни по целия свят.

Едни от най-популярните американски хореографи идват у нас

От 1 до 7 април Фондация "Танцово изкуство – Илиев" ще проведе за седми пореден път своята Танцова работилница Dance it! В рамкит...

Освен като част от Танцовата работилница Dance it! 2013, разговорът с хореографите се провежда и в рамките на изложбата „Откровения. Алвин Ейли: революция с танц“, организирана от Фондация Credo Bonum в партньорство с Посолството на САЩ. Поради големия интерес към изложбата, тя се удължава до 5 април включително.

През 2013 г. дамите, преподаватели в Танцова работилница, са особено вълнуващи танцови звезди:

Тереза Рут Хауърд, която ще води майсторкси клас по класически балет стил Баланчин, е преподавател по танц в едни от най-известните и престижни училища в Щатите, сред които “The Ailey School”, балетно училище “Joffrey”, Танцовия театър на Харлем и Американския танцов фестивал, както и в различни институции, включително и в колежа “Marymount Manhattan College”, Университетa за изкуствата, Университета “Hollins”, Международната танцова асоциация и “Music Arts&Show” (MAS) в Милано. Тереза е един от основателите на танцовата компания “Armitage Gone! Dance” и е гост-артист в балета “Complexions Contemporary” и компанията “Donald Byrd/The Group”. Хауърд е и изявен писател и танцов критик. Пише за реномираните американски списания за танц “Dance Magazine”, “Pointe Magazine” и “Dance Teacher”, и поддържа един от най-посещаваните блогове за танц “Body Image” (http://mybodymyimage.com).

Айо Джанийн Джаксън, която ще води майсторски клас по джаз, е бивш член на танцова компания Bill T. Jones/Arnie Zane и на Балет “Прельочай”. Участвала е в известния мюзикъл “Spider-Man: Turn Off the Dark” на Бродуей. Освен в компании, Айо изпълнява и собствени хореграфии. В портфолиото си има множество участия във филмови проекти, живи участия, опери и концерти. В момента Джаксън работи като асистент-хореограф на мюзикъла “Superfly”, режисиран от Бил T. Джоунс. Тя е изпълнявала собствена хореография на различни места в Ню Йорк, като независимото пространство за съвременно изкуство PS 122, залата “Aaron Davis Hall”, танцовия център “Dance Theater Workshop”. Била е гост-преподавател в Университета “Hollins” и в Калифорнийския университет в Ървайн (UCI). Айо Джаксън е носител на наградата “Chris Helleman” и на Специалния грант за проекти на Фондацията “Princess Grace Foundation”. Танцувала е за френската звезда Милен Фармер в Париж. Работила е по различни проекти с режисьорката Джули Теймор, например филма “През Вселената” (Across the Universe) и операта “Грендел” с режисьор Джули Теймор, хореография на Ангелин Прельочай и музика на Елиът Голдентал.

Андреа Бър, която ще води майсторски клас по хип-хоп, е професионален хип-хоп танцьор и съ-режисьор на множество хип-хоп спектакли, сред които “August Jackson Industrial” в Лас Вегас, “Poser’s LA”, “Carnival LA”, шоуто на Cruz Control в Moore Theatre, “Seattle Seahawks halftime show”, Виетнамските музикални награди, премиерата на “We Found Love” на Риана и “Тhe Young Tanzsommer Austria Tour” с Westlake Dance Center Performing Group. През лятото на 2012 г. става една от 8-те американски участнички в “The Mobsters Way” – шоуто на “Monsters of Hip Hop”, на чието турне в момента е асистент. Андреа работи и към танцовата агенция “Go to Talent” в Лос Анджелис и преподава в световноизвестните студия за хип-хоп “Debbie Reynnold’s”, “Millennium” и “Movement Lifestyle”. Нейна хореография е избрана да се играе в Disneyland, Калифорния и на “RDADance America Festival”.

Танц на Мишел Обама хит в интернет

Видео с танцуващата съпруга на американския президент стана един от най-гледаните в интернет записи през уикенда. По повод първата годи...

Записването за Танцова работилница 2013 е на ilievdance.org

3 април, галерия Credo Bonum, 19.00 ч. - среща с хореографите от училището „Ейли“

5 април, Модерен театър, 19.00 ч. - Surfacing, спектакъл на VON HOWARD PROJECT

7 април, Театър „София“, 19.00 ч. - Sneak Peak, закриващ спектакъл на Dance it! 2013

 

YouTube сензация: Бебе танцува Gangnam Style!

Песента "Gangnam Style" стана такъв световен хит, че бебетата вече се научават да танцуват на южнокорейското парче дори преди да проход...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена