Танго без граници в Европейския музикален фестивал

41805
Танго без граници в Европейския музикален фестивал

На 9 април предстои един от „гвоздеите” в "Европейски музикален фестивал". С програмата „Танго без граници“ у нас ще гостува ансамбъл „Тангуарда“, съставен от първокласни музиканти от различни части на света, обединени от любовта си към тангото.

Основна фигура и създател на групата е българската пианистка Мария Мартинова. В концерта на 9 април от 19:30 ч. в зала „България“ ще участват и танцьорите Селин Руис и Жереми Бребар. "Европейски музикален фестивал", представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България.

100 години след смъртта на Яворов

Актрисата Елена Петрова ще изиграе музата на поета Яворов в най-новата постановка на режисьора Бойко Илиев - „Яворов, Лора и Мина...

Една от ярките фигури в ансамбъл „Тангуарда“ е изпълнителят на бандонеон Марсело Нисинман, роден в Аржентина, изключителен инструменталист и композитор, който поддържа и развива наследството на своя ментор Астор Пиацола. Свирил е с музиканти като Гидон Кремер, Гери Бъртън, Фернандо Суарес Пас, а също с Оркестъра на Филаделфия, ансамбъл Britten Sinfonia, WDR Big Band, Камерен оркестър Arpeggione, Orchestre National des Pays de La Loire, Белградската филхармония, както и с диригентите Шарл Дютоа, Винс Мендоса и Джон Акселрод. През 2009 г. Нисинман създава своя квартет Tango Factory. От 2011 г. той работи много активно с немската певица Уте Лемпер.

Другите участници в „Тангуарда“ са цигуларят Даниел Роуланд, чиято ранна кариера му носи международна известност на солист и диригент, както и Винфрид Холценкамп – един от най-търсените басисти в Европа.

Танцьорите Селин Руис и Жереми Бребар работят заедно от 2012 г. и редовно танцуват с много танго-ансамбли, сред които и „Тангуарда“. Селин Руис започва кариерата си в средата на 90-те години. През 2000 г., тя се запознава с аржентинския танцьор Демиан Розентал, с когото прави танцова двойка и участва във всички големи международни фестивали за танго – Буенос Айрес, Сиатъл, Истанбул, Сеул и др. Жереми Бребар работи първоначално като актьор, преди да се срещне с аржентинското танго и да започне да се занимава професионално с танци. Работил е в спектакъла "Flamenka" в Lyric Theater в Лондон през 2008 г. и танцува със Sexteto Mayor в Casino de Paris през 2009 година.

Концертите с танго са запазена марка за програмите на Европейски музикален фестивал. До момента във форума са гостували някои от най-добрите състави за танго в света: “Тангисимо“ (Франция), La Orquesta Típica Imperial (Аржентина), „Белганго“ (Сърбия) и др.

Max the Sax от Parov Stelar идва с електро суинг хаус с живи барабани

10-и май ще бъде различен, вдъхновяващ и музикално опияняващ, благодарение на MAX THE SAX от Parov Stelar. Талантливият саксофонист ще...

Билети за концерта „Танго без граници” от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com