"За" и "против" министъра на културата и културата на министъра

173058
"За" и "против" министъра на културата и културата на министъра
Снимка: БГНЕС

Обречени сме явно да се въртим в омагьосан кръг. За мен министърът на културата трябва да е технократ-милионер, който да знае какво ще се случи след пет, десет, дори петнадесет години. Това заяви музикалният продуцент Виктор Лилов, който прави подписка срещу културния министър Вежди Рашидов.

Визията на Рашидов за културата е 50 души да правят култура в София. Това не е култура. Достъпът до култура на много места в България не е гарантиран, категоричен беше Виктор Лилов пред Нова телевизия.

Започва Нощта на театрите

Започва второто издание на Нощта на театрите, която ще завладее столицата и още 10 града в цяла България. Общо 57 локации, 111 спекта...

Държа да се каже кой е Вежди Рашидов и какви неща е свършил като министър. Той е свършил конкретни работи – ако се направи анализ какво е направил, ще видим, че има резултат и визия за бъдеще, категоричен беше актьорът Калин Сърменов. И изброи – театрална реформа, която чакахме десетилетия наред, подчерта Сърменов, който е автор на подписка в подкрепа на Рашидов. Калин Сърменов заяви, че е имал търкания с Рашидов, но той се е доказал.

За въпросната театрална реформа да кажем колко е голям успех – една година опитвахме да намерим сцена за дебютен моноспектакъл, заяви Лилов. Това не е вярно, веднага атакува Сърменов. Театрите се превърнаха в евтини кабарета, смята продуцентът. Е вие дойдохте с най-добрия спектакъл и никой не го иска, контрира актьорът. И ще е така, когато бюджетите зависят от публиката, отвърна Лилов. Освен това Рашидов не обърна никакво внимание на преводите на големи български книги на чужди езици. Знаете ли, че помощта за правене на книги е 40 хил. лева годишно, попита Лилов.

Постът на министър е много сладък, коментира Сърменов. Имам една позната, която се занимава с частно книгоиздаване и пита защо държавата не изкупела книгите в читалищата? Е защо не купи и картините в галериите, продължи Сърменов. Лилов пък веднага посочи, че ние дори нямаме стратегия за участие в чужбина на всякакви културни събития. Но не можа да отговори колко от хората в петицията му имат лични амбиции да стават министър. Имало обаче много такива хора – работили по механизми и стратегии, които са наясно, че това е хоризонтална структура, свързана с образованието. Рашидов вместо да строи някакви музеи (бел. ред – Българският Лувър) без концепция какво ще има вътре, да беше направил стратегия за развитие на културата, обясни Лилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com