Отново на училище: За и против училищната униформа

49879
Отново на училище: За и против училищната униформа
Снимка: БГНЕС

На 1 септември в много страни по света започва новата учебна година. При нас остават още две седмици, но родители и ученици вече се приготвят за първия учебен звънец. Заедно с това на дневен ред излизат някои, общи за повечето училища по света, въпроси. Днес ще разгледаме този за училищната униформа. Какво е тя – удобство или средство за контрол? Ето какво ни разкрива материал на ВВС по темата.

Училищната униформа е измислена в Англия през 16 в., тя е въведена в употреба при крал Хенри VIII. Учениците се отнасят различно към нея: някои обичат да носят сиви панталони и сака, но други се дразнят.

Средният успех влиза в успеха за приемане след 7-и клас

Промени в балообразуването след 7-и клас ще влязат в сила от началото на новата учебна година. Те предвиждат включването на средния усп...

Освен, че е удобна дреха, която позволява да се приготвиш бързо за училище, зад училищната униформа се крие и сложна политическа реалност, различна за всяка държава.

Във Франция, напр., ученическата униформа престава да бъде задължителна от 60-те години на миналия век. В държавните училища, обаче е въведена забрана за носене са забрадки и тюрбани, които се отнасят към категорията на „явни религиозни символи“.

През 2006 г. Предложение за единна ученическа униформа предизвиква възмущение в Германия, заради асоциации с епохата на нацизма.

В някои страни на Латинска Америка, напр. В Аржентина и Мексико, често само частните училища имат униформа, което подчертава социалния статус.

2 седмици преди 15 септември се търсят 1500 учители

Две седмици преди 15 септември училища от цялата страна търсят около 1500 преподаватели. Това показват данни на Синдиката на българскит...

От друга страна в повечето африкански страни ученическата униформа е задължителна. Напр. В Гана от 2013 година правителството дава на децата безплатни униформи.

Има ли полза за ученика?

Подръжниците на униформата твърдят, че тя спомага за „изтриването“ на социалните различия между децата, засилва дисциплината и повишава посещаемостта, както и внушава у децата чувство на гордост от училището, което посещават.

Противниците са на мнение,че училищната униформа потиска индивидуалността и свободата на самоизразяване. Те предполагат още, че сама по себе си тя не е в състояние да отсрани социалните различия между децата.

32 ще са маломерните паралелки в 10 училища в община Асеновград

Общо 32 ще са маломерните паралелки, разпределени в 10 учебни заведения на територията на община Асеновград. Предложението за утвърждав...

Трети, са на мнение, че ученическата униформа е още един начин да се вземат пари от родителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com