Космически удар е причина за изчезване на динозаврите. Но не само

47520
Космически удар е причина за изчезване на динозаврите. Но не само

Падането на метеорит с диаметър близо 10 километра в Мексико е било фатално за динозаврите преди 66 милиона години. Това е научно потвърдено според публикация в американското списание Science, съобщава БГНЕС.

Предишни изследвания създаваха впечатление, че този гигантски сблъсък, който променя климата на Земята, е станал цели 300 хиляди години преди внезапното изчезване на динозаврите.

До 5 години ще създадат жив динозавър от ембрион на кокошка

Идеята за „раждане“ на динозавър по изкуствен път в съвременни условия е експлоатирана многократно. Някои са на мнение, че ...

Новото изследване, което се основава на техники за радиометрично датиране с висока точност, показва, че метеоритът се е разбил на Земята преди 66 038 000 години. Това е 33 хиляди години преди изчезването на динозаврите.

"Ние показахме, че тези събития са много близки и така причиненото въздействие е изиграло важна роля в изчезването на динозаврите, казва Пол Рен, професор в Калифорнийския университет Бъркли и водещ автор на изследването.

"Но ако сблъсъкът е нанесъл фаталният удар на динозаврите, вероятно той не е единственият фактор," казва той, позовавайки се на големите климатични промени през милионите години преди изчезването им, включително дългите периоди на застудявания. Поредица от огромни вулканични изригвания в Индия е станала една от причините за климатичните промени.

Тези нови оценки слагат край на объркването, създадено от предишни изследвания, търсещи датиране на внезапното изчезване на динозаврите и много морски създания, документирано във вкаменелостите.

Учени откриха нов вид динозавър

Палеонтолозите откриха нов вид динозавър, който нарекоха Xenoceratops foremostensis, което означава „странен рогат гущер от Фор...

Изчезването на динозаврите за първи път е свързано с падане на астероид или комета през 1980 г. Връзката е направена от професора по планетарни науки в Бъркли, който сега е покойник - Луис Алварес - и от неговия син Уолтър.

Ударът образува кратер, наречен Чиксулуб (Chicxulub), широк 177 км край бреговете на Мексико.

След това редица учени разсъждаваха и изграждаха хипотези около възможността гигантския космически удар да е причинил промените. Последното изследване доказва тази възможност, но добавя и други въздействия.

Редактор: Пламен Георгиев

Изкопаеми пирани – шампиони по сила на захапка

Древни пирани Megapiranha paranensis  са шампиони по сила на захапката сред всички известни гръбначни, съобщи Science Now. При на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com