Домакинските уреди, които се променят заедно с вас

10481
Домакинските уреди, които се променят заедно с вас
Снимка: Samsung Electronics

Любопитен факт е, че първата обществена видеотелефонна връзка в света е пусната в експлоатация от Reichspost (държавната пощенска служба на нацистка Германия) през 1936 г. Услугата се ползва през оборудвани с малък екран кабини (по две в град), а цената за триминутен разговор е 3,50 райхсмарки (около 12 евро в днешни пари). Технологията е сериозно инженерно постижение за времето си, но не се радва на нечуван интерес. В допълнение на високата цена хората просто предпочитат да водят лични разговори по телефоните в домовете си.

70 години след технологичната гордост на Reichspost видеоразговорите се превърнаха във всекидневие за милиони хора, с появата на Skype. За целта трябваше да се появят интернет, достъпна широколентова връзка; лесни за използване комуникационни приложения и домашни устройства с вградени видеокамери. Тези технологии позволяват на хората да водят лични видеоразговори от комфорта на домовете си, при това на практика безплатно. Т.е. точно тези неща, които са липсвали на германските видеотелефонни потребители преди войната.

Урокът е, че технологиите са успешни само когато отговарят на съществуваща човешка нужда и когато създават повече ползи, отколкото неудобства. Технологията трябва да се адаптира към хората (вместо обратното), като се вписва в техния начин на живот. Тя трябва да върши това, което се очаква от нея и едновременно с това да бъде "невидима", като опитен сервитьор в добър ресторант.

Нуждата от гъвкави адаптивни устройства е още по-голяма днес, когато много домове са офиси, а всекидневието е по-динамично и разнообразно от всякога. Някои производители на битова техника са научили тези уроци. Samsung Electronics изглежда е сред добрите ученици, ако съдим по представената през май концепция за домакински уреди Bespoke Home 2021. Това е световната премиера на Bespoke след като едноименната линия хладилници бе представена за европейския пазар на изложението IFA 2019.

Bespoke на английски означава "по поръчка", в смисъла на нещо, създадено за индивидуалните нужди на потребителя. Съответно, домашните уреди Bespoke са създадени, за да се адаптират към всеки дом, вкус и начин на живот. Те включват различни "лайфстайл" уреди, като "умната" сушилня за дрехи AirDresser, прахосмукачката Samsung Jet и пречиствателя на въздух Wind-Free. Акцентът, обаче, остава върху хладилниците и фризерите. Хладилниците Bespoke са изградени с най-добрите хладилни технологии. Струва си да споменем дигиталния инверторен компресор с отлична енергийна ефективност и ниво на шум от едва 35 dB - по-ниско от фоновия шум, който обичайно чувате в стаята си. Към това можем да добавим рафинирания ергономичен дизайн и гъвкавостта в разпределението на вътрешното пространство.

Доста по-интересни обаче са възможностите за персонализиране. В сайта на Samsung има конфигуратор, с който можете да сглобите своя хладилник, като изберете модулите, от които да се състои според собствените си потребности. Изборът е между високи модули (фризер или хладилник) с една врата или хладилник с долен фризер. Възможни са всякакви комбинации, според нуждите, например отделни хладилник и фризер или пък хладилник с долен фризер плюс отделен фризер.

След като подредите модулите можете да изберете от богата палитра материали и цветове, за всяка отделна врата в "хладилната композиция". Сред материалите са сатен, стъкло, керамика и стомана, а цветовете включват черно, бяло, синьо, лавандулово, сребристо и т.н. Всичко това превръща избора на хладилник в творчески акт, а самия хладилник - в елемент от интериорния дизайн. При това гъвкавостта не свършва с първоначалната покупка. Всеки панел, по всяко време, може да бъде сменен с друг. При нужда може да бъдат добавяни нови модули, вместо да се търси подмяна на хладилника с по-голям модел. Иначе казано, вашият Bespoke ще пасва не само на сегашната, но и на бъдещата ви кухня, и ще се променя заедно с вас.

Отзивите за хладилниците Bespoke са отлични, а за тези, които се замислят за покупка на хладилник или фризер, е полезно да знаят, че в ход е промоционална кампания на Samsung България: всеки, закупил хладилник или фризер Bespoke, някой от новите уреди SBS RS8000, или избрани модели от RB34/38 в периода до 31 юли 2021 г., получава 5 години търговска гаранция, вместо стандартните 2 години.

След всичко това можем спокойно да кажем, че Bespoke не е просто иновативна серия продукти, а е нов начин на мислене за домашните уреди. Акцентът вече не е само върху техническите спецификации, а върху бързо променящите се нужди на потребителите. Изглежда, че това е дългосрочна стратегия на Samsung, от която можем да очакваме още много в бъдеще. Свидетелство за това откриваме още в далечната 2014 г.

Ето какво казва в едно свое интервю известният дизайнер и иноватор Ран Меркази, който по това време е ръководител на Европейския център за иновации в дигиталните домакински уреди на Samsung Electronics: "Най-вълнуващата бъдеща насока за нас са навиците на хората. Искаме да създаваме неща, които да ви подкрепят когато искате да промените поведението си. Домът около вас трябва да се адаптира към нуждите ви."

Автор: Начо Стригулев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com