Facebook - новата религия

5929
Facebook - новата религия

В края на юни Facebook обяви, че два милиарда души, повече от една четвърт от населението, са активни потребители на социалната мрежа, която Марк Зукърбърг създаде преди 13 години в своята стая.

Преди 20 години самата идея, че милиарди хора ще бъдат свързани с един продукт, би звучала абсурдна, освен ако "продуктът", за който става въпрос, не е религиозен текст.

Вече 2 млрд. души по света използват Facebook

Хората, които използват социалната мрежа Facebook, достигнаха 2 млрд., съобщи основателят ѝ Марк Зукърбърг. „Тази сутрин, броят ...

Но сега Facebook има повече последователи, отколкото всяка друга религия в света, с изключение на християнството, макар че след няколко години може да я задмине.

По данни на световния езиков каталог Ethnologue потребителите на Facebook сега са повече, отколкото всички носители на който и да е език в света. Лайковете, споделянията, коментарите и заявките за приятелство – всичко това се превръща в най-близкия до човечеството универсален език.

По-впечатляващо от самите цифри е скоростта, с която Facebook спечели една четвърт от човечеството. Мрежата обяви своя милиарден потребител през 2012 година, само осем години след създаването си. Вторият милиард стана факт едва пет години по-късно, пише The Washington Post.

За сравнение – минали са около 200 хил. години от появата на първите хора до първия милиард от населението: тази отметка е достигната през 1820 година. Най-бързият друг милиард за населението става факт между 2000 и 2012 година. За 12 години числеността ни е нараснала от 6 до 8 милиарда. А Facebook постигна това число за по-малко от пет години.

Изследване на Оксфордския университет: Русия води хибридна война с 9 държави

Вълна от цифрова пропаганда, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за...

Facebook нарича активни потребители онези, които през последните 30 дни са посетили сайта или приложението му за размяна на съобщения поне веднъж.

Всяка толкова бързо развиваща се услуга неизбежно ще се сблъска с някои неуспехи. Facebook бе подложена на критика за потискане на консервативни възгледи, помощ в организирането на убийства и самоубийства, унищожаването на журналистиката, нанасяне на здравословни щети и разрушаването на демокрацията в този вид, в който я познаваме.

В хаоса на всекидневните спорове във Facebook е лесно да забравим, че никой от нас, дори Facebook, няма представа за това какво означава една четвърт от човечеството да е свързана с един продукт, който се управлява от единен набор от правила и норми, където хората публикуват дълбоко лична информация в единна база данни, превръщайки компанията в шлюз между себе си и рекламодателите. Ние просто следваме мрежата, на вълната на лайкове и споделяния, в бъдещето, което ни е подготвило Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии