Google и НАСА купуват мощен квантов компютър

7959
Google и НАСА купуват мощен квантов компютър

Компаниите Google, НАСА, както и USRA (Universities Space Research Association) сключиха договор с компанията D-Wave Systems за покупка на мощния ѝ квантов компютър D-Wave 2X.

Той ще бъде установен в съвместната лаборатория за квантов изкуствен интелект QAIL (Quantum Artificial Intelligence Lab), съобщава изданието Business Insider.

Компаниите възнамеряват да използват новия компютър за работа в областта на квантовите изчислени, изкуствения интелект, задачите за машинно обучение и оптимизация.

Договорът предвижда технологично обслужване на системата D-Wave 2X от компанията D-Wave Systems за срок до седем години. Сега Google и НАСА използват компютър D-Wave Systems предишно поколение.

Intel влага 50 млн. долара в квантов компютър

Американската технологична компания Intel ще инвестира 50 милиона долара в международен алианс по създаването на квантов компютър, съоб...

D-Wave 2X се явява третият квантов компютър, създаден от компанията D-Wave Systems и анонсиран през август 2015 година. Той съдържа повече от хиляда кюбита – двойно повече от предишния модел. Новата машина се явява двойно по-тиха в сравнение с предишната, работи при температури под 15 миликелвина и съдържа 128 хиляди тунелни прехода на Джоузефсън.

Централата на D-Wave Systems се намира в Британска Колумбия в Канада. Сега тя се явява единствената в света компания, продаваща създаваните от нея квантови компютри.

Квантовият компютър, за разлика от класическия, работи въз основа на законите на квантовата механика (изчисленията в него се провеждат с използването на кюбити – квантови аналози на класическите битове).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии