Хакерските атаки не са засегнали важни бази данни, казват от МТИТС*

7847
Хакерските атаки не са засегнали важни бази данни, казват от МТИТС*
Снимка: БГНЕС

Над 2 милиарда заявки в рамките на 24 часа са направени към един от големите институционални сайтове, около втория тур на изборите за местна власт в България. Това коментира заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов предвид продължаващите проблеми със сайтовете на редица държавни институции.

Заявките са сърцевината на т.нар. DDOS атака, за която Actualno.com писа подробно. По същество това представлява прекомерно количество трафик, отправено към сървъра на сайта-жертва с цел машината да бъде претоварена.

Сайтовете на ключови държавни институции продължават да не работят

Сайтовете на Народното събрание, на Министерски съвет, на президента, на КЕВР, на Военновъздушните сили, както и на МВР и ДАНС продължа...

Валери Борисов подчерта, че атаките са само към информационните портали на институциите. Информационните системи, съдържащи различни данни на държавни институции, са защитени надеждно, категоричен беше той.

По думите му, атаката към информационните сайтове на държавни институции на 25 октомври е била само репетиция за хакерската организация около втория тур. Едновременното насочване на милиарди заявки е било организирано от адреси в Азия, Европа, Африка и др., съобщиха от МТИТС.

ДАНС трябва да кажат кой е поръчителят и каква е целта на хакерските атаки, заяви Валери Борисов. Той повтори, че анализът на ситуацията показва, че "проблемът е имиджов". Целта на хакерите по думите му е да покажат, че един вид държавата не може да си опази сайтовете, а е тръгнала да прави избори чрез електронно гласуване.

"Въпреки тази обстановка съм категорично за електронното гласуване", подчерта Валери Борисов.

Хакерската атака срещу държавните ни сайтове - нещо, срещу което няма 100% превенция

Защитата, която „Информационно обслужване“ използва, за да не бъде сриван сайтът на ЦИК в изборния ден, е Cloudflare. Това ...

Заместник-министърът каза, че на 1 ноември натискът от атаките към сайта на Централата избирателна комисия не бил толкова видим за интернет потребителите, тъй като експертите на „Информационно обслужване“ АД и екипът за реакция при компютърни инциденти в Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ – CERT BG бяха взели необходимите мерки.

Екипът за реакция при компютърни инциденти към CERT BG, е отправил искане за съдействие до американския център US CERT. Паралелно с това българските институции работят в екип за отразяване на атаките, но отстраняването на последиците ще бъде по-скъпо от това, което вероятно е платено за организиране на необичайния трафик, добави Борисов.

Actualno.com потърси за коментар шефа на отдел "Киберпрестъпления" Явор Колев. Г-н Колев не пожела да коментира в подробности, защото тече разследване, но потвърди информацията ни, че част от засегнатите сайтове използват защита Cloudflare.

* Информацията е актуализирана.

Константинов: Хакерската атака към ЦИК е овладяна

Хакерската атака към ЦИК е овладяна в момента и не мисля, че представлява проблем. Това каза председателят на „Информационно обсл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии