X
 
 

Холограмите - бъдеще, което изглежда все по-близо

1612 0
Холограмите - бъдеще, което изглежда все по-близо
Снимка: Pixabay
Ходещи и говорещи холограми и са главен елемент в научно-фантастичните филми, откакто принцеса Лея магически се появи в Междузвездни войни. Днес учени във Великобритания вярват, че могат да създадат дори по-реалистични, 3D модели - на пеперуди, на сфера, на емоджи - които да могат да се видят с невъоръжено око, да се чуят и дори да бъдат докоснати без използването на устройства за виртуална реалност, пише БГНЕС, позовавайки се на AFP.

Екип от университета на Съсекс в Южна Англия пише в списание Nature, че технологията в момента може да създаде 3D обекти, но те не издържат дълго. Освен това се разчита на технология, която не позволява да се даде на клиента възможността да докосне холограмата и да проведе разговор с нея.

За да се преодолеят проблемите, учените разработили прототип, наречен Многомодален акустичен дисплей (MATD), който може да предоставя холограми във видимата сфера. Прототипът използва процес, наречен акустофореза - звукови вълни, които движат и манипулират обекти. Те успели да създадат образ в кутия, съдържаща множество малки тонколони.

"Нашата система хваща в акустичен капан частици, след което ги осветява в червено, зелено и синьо, за да контролира цветовете им, докато бързо сканира дисплея", казват от университета.

Понеже образът е базиран на звукови вълни, ток позволява на човек да го чуе и усети.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...

Последно в Актуално