Индонезия обяви готовност да спре Facebook

2798
Индонезия обяви готовност да спре Facebook
Снимка: Getty Images / Guliver

Индонезийските власти заплашиха, че ще блокират достъпа до социалната мрежа Facebook на територията на страната, ако в нея бъде разпространена невярна информация в навечерието на предстоящите през юни избори. Това съобщи вестник "Стрейтс таймс", позовавайки се на изявление от министъра на комуникациите и информацията в страната Рудиантра, предаде БГНЕС.

"Ако се наложи, ще дам заповед и то без грам колебание, за закриване на платформата", предупреди политикът. Той също така припомни, че миналата година ръководеното от него ведомство вече спря дейността на чат-приложението Telegram в цялата страна.

МВР ще продължи профилактично да привиква граждани заради постове във Facebook

МВР ще продължи да привиква граждани заради техни постове в социалните мрежи, които счита за застрашителни. Това стана ясно от думите н...

Пред изданието Рудиантра обяви още, че е изискал от представителите на Facebook подробен доклад относно възможното сътрудничество в Индонезия между социалната мрежа и британската фирма за социологически проучвания Cambridge Analytica. Към този момент обаче във ведомството му не е постъпил отговор на молбата му. В тази връзка министърът подчерта, че според закона за защита на личните данни в страната представители на социалните мрежи, отговорни за изтичането на информация, могат да бъдат подложени на тежки наказания - включително и лишаване от свобода до 12 години.

Индонезия, чието население е около 260 милиона души, е най-голямата икономика в Югоизточна Азия. Към днешна дата в страната са регистрирани над 90 милиона потребители на Facebook. През юни в цялата страна ще се проведат избори за губернатори, кметове и депутати от местните парламенти. Резултатите от вота, казват експертите, могат значително да повлияят на президентските избори, които са насрочени за следващата година. Сегашният държавен глава Джоко Видодо вече обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат.

Междувременно създателят на Facebook Марк Зукърбърг призна, че проблемите с личните данни и информация, които сега тормозят социалната мрежа, могат да бъдат решени, но ще трябва време - поне няколко години. В интервю за интернет сайта Vox той обясни, че една от причините за тях е недостатъчните инвестиции. "Бих искал да реша тези проблеми за три или шест месеца, но смятам, че реално намирането на решение за някои от тях ще отнеме повече време", уточни той.

Зукърбърг отбеляза също, че компанията работи за увеличаване на броя на специалистите, занимаващи се със сигурността. "Мисля, че в началото на миналата година имахме 10 000 души, работещи по сигурността. Но в края на настоящата година планираме в тази сфера да имаме 20 000 специалисти", отбеляза създателят на социалната мрежа.

Бразилски съдия нареди на Facebook да премахне фалшиви новини за общинска съветничка

Бразилски съдия нареди на Facebook да премахне публикуваните на платформата фалшиви новини, отнасящи се до убитата чернокожа активистка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии