Изкуствения интелект ще спаси света

7806
Изкуствения интелект ще спаси света
Снимка: iStock/Guliver

Учените са по-близо до създаването на компютър, който притежава с емоции. Очаква се изследователи в Русия в рамките на година и половина да направят компютър, който изпитва емоции. Той ще бъде в състояние да мисли като човек и да изгражда доверие, съобщи Daily mail.

Системата e наречена "Virtual Actor" и е създадена в Националния университет в Москва. Името й е дадено, защото една от основните й функции, за които ще послужи ще е актьор, играещ ролята на конкретен човек.

Изследователите казват, че роботът ще разбира контекста на това, което се случва, както и това, че ще може да следи протичащите събития. 

"Машината се нуждае от обучение чрез програмиране или подсилено обучение, но ще мисли като човек“, заявиха учените.

Тя трябва да бъде в състояние сама да определя целите на обучение, да формулира въпроси за постигане на тези цели и активно да търси отговорите.

Учените са започнали чрез наблюдение на начина, по който работи човешкия мозък.

„Нашата основна цел е да се формулират основните принципи на това как е изградена естествена интелигентност в човека“, казва професор Алексей Самсонович от Министерство на кибернетиката.

Изкуствен интелект шофира автобус

Компаниите IBM и Local Motors, която е автор на изцяло напечатана на 3D принтер кола, са създали безпилотен автобус, наречен Olli. По-т...

"Биологичнте решения в много отношения превъзхождат изкуствените решения от гледна точка на тяхната адаптивност, способност за учене, устойчивост на неочаквани интервенции, и така нататък. Бихме искали да се моделират тези принципи при компютъра."

Областта на мозъка, която отговаря за паметта, хипокампа, използва неврони да възприема пространството. Ако невроните са разположени по протежение на някой самолет, тяхната дейност ще се фокусира върху определена точка.

"Въпросът е: Трябва ли да се възпроизвеждат милиони неврони, десетки хиляди връзки между всеки от тях и стотици хиляди милиони йонни канали, които просто да съответстват на две числа?“

"Аз съм сигурен, че съществуващите компютри, техните параметри по отношение на скоростта и обема на паметта, вече са достатъчни за създаване на хуманоидна интелигентност.", споделя професор Самсонович.

Учените също така планират да създадат агент в опростена форма като компютърна игра.

Изкуствен интелект ще чете и разбира езици във Facebook

Социалната мрежа Facebook ще вгради в услугите си нов изкуствен интелект, който ще може да чете текст като човек. Новата компютърна про...

"Виртуалният агент и истинският човек контролират цифрите на екрана на компютъра, взаимодействащи помежду си, като по този начин спомагат за социалното разбирателство, на базата на емоционално заредени действия," допълва професора.

"Те могат да атакуват, да посрещат, да отстъпят, да помогнат да се премести камък и така нататък.

"Силно се надявам, че изкуствения интелект ще бъде свободен от човешките недостатъци. Сега, на фона на развитието на биологични и генетични оръжия, изкуствения интелект е най-безобиден от предстоящите открития. Вярвам, че това ще бъде голяма крачка напред, голямо събитие за човечеството ", казва още проф. Самсонович.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии