X
 
 

Кислородните системи на 1/4 от самолетите Boeing 787 са повредени?

682 0
photo of Кислородните системи на 1/4 от самолетите Boeing 787 са повредени?
Снимка: Getty Images/Guliver
Бившият служител на авиокомпанията и самолетен производител "Boeing" Джон Барнет твърди, чe кислородните системи на самолет "Boeing 787" в 1/4 от произведените машини е повредена и може да застраши живота на пътниците, ако кабината изпадне в декомпресия, пише BBC.

Барнет е отговарял за контрола на качеството в производствената част на компанията в Чарлстън, Южна Каролина. Това е една от двете фабрики на Boeing, в която се произвежда моделът "787 Deamliner". Той се използва предимно за полети на големи разстояния. Може да превозва от 242 до 330 пазажери. Води се самолет със среден размер. Особеност е и това, че "787 Deamliner" е първата машина от своя клас, конструирана предимно от композитни материали и гори с 20% по-малко от "Boеing 767", например.

Джон Барнет открил повредата в кислородните системи на машината още през 2016г. Той открил, че системите не се включват когато би трябвало. Тяхната функция е да отвеждат кислород до пътниците при внезапна декомпресия в самолета. Системата е жизнено важна, защото в зависимост от това на каква височина се намира машината, човек може да изгуби съзнание за по-малко от минута. Барнет направил много тестове в лабораторни условия на току-що произведени сензори. Оказало се, че от 300 тествани системи, 75 не работят.

Тук отговарящият за контрола на производството Барнет се натъкнал на друг проблем в конкретната фабрика на "Boeing" - компанията умишлено използвала повредени части в производството на самолетите. Служителят продължил да работи по проблема и така стигнал до извода, че "Boeing" не успява да следи какво се случва с повредените части. Много от тях "се изгубвали" или били използвани отново в други машини. Според разказа на Барнет служители, работещи на поточната линия, неведнъж са използвали повредени части заради надницата - за да приключат по-бързо работата си.

Преди да стигне до медиите, Барнет съобщил наблюденията сина мениджърите в "Boeing", но те не предприели нищо.

От компанията категорично отричат твърденията на Барнет пред BBC. Според тях "Boeing 787 Deamliner" е напълно безопасен.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...