Към 2025 г. в околоземната орбита ще бъде построен хотел с изкуствена гравитация

2791
Към 2025 г. в околоземната орбита ще бъде построен хотел с изкуствена гравитация
Снимка: Orbital Assembly Corporation

Американската компания Orbital Assembly обяви, че планира да построи космическа станция в орбита до 2025 г., която да бъде едновременно хотел за туристи и място за научни изследвания. Но това е само началото. Компанията по-късно иска да построи друга търговска станция, съобщава Gizmodo.

Според проекта на новата орбитална станция ще могат да отседнат едновременно 28 космически туристи, които ще живеят в 5 модула. Те от своя страна ще бъдат поставени около пръстен, който чрез въртенето си ще създава изкуствена гравитация.

Станцията Pioneer ще бъде първата от двете планирани орбитални търговски станции. Втората станция трябва да бъде построена по-късно и ще може да приема 400 космически туристи.

„Нашата станция е безопасна и надеждна модулна конструкция, която ще започне да генерира приходи по-рано от станциите на нашите конкуренти, с които НАСА е сключила договор“, казва Ронда Стивънсън, изпълнителен директор на Orbital Assembly.

Още през декември 2021 г. НАСА сключи три договора с компаниите Blue Origin, Nanoracks и Northrop Grumman за изграждане на нискоорбитални космически станции, които ще се използват както за туризъм, така и за научна дейност. Според плановете на НАСА тези станции трябва да бъдат построени към 2030 г. Тези нови орбитални станции ще трябва да заменят МКС, която ще бъде изведена от експлоатация през 2030 г. и потопена във водите на Тихия океан.

В същото време друга американска компания, Axiom Space, също планира да изгради своя собствена космическа станция, която ще може да приема туристи и да служи на науката. Компанията планира да изпрати в орбита първия сегмент от станцията още през 2024 г.

Що се отнася до станцията Pioneer от Orbital Assembly, нейните жилищни модули ще бъдат с диаметър 61 метра. Създаваната от въртящия се пръстен гравитация ще бъде по-ниска, отколкото на Земята, но според твърденията на компанията гостите на космическия хотел ще се чувстват комфортно.

Втората, много по-голяма станция на компанията Orbital Assembly, която ще бъде изградена по-късно, ще се нарича Voyager.

Колкото до Международната космическа станция, то на 27 април ракета-носител Falcon 9 стартира во Флорида с кораб Crew Dragon с новия екипаж за МКС. В същото време НАСА вече се подготвя за следващото изстрелване на екипаж с космически кораб на компанията SpaceX. Възможно е на този кораб за първи път да лети руски космонавт. Но НАСА все още не знае дали този полет ще се осъществи с руснак на борда. Това се дължи на напрегнатите отношения между САЩ и Русия поради нахлуването на последната в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии