Майкъл Дел купува Dell от акционерите

44236
Майкъл Дел купува Dell от акционерите

Производителят на компютри Dell официално спира да се търгува публично на борсата. От компанията обявиха, че акционерите са одобрили офертата на основателя и главен изпълнителен директор Майкъл Дел и инвестиционната компания Silver lake, пише сайтът Wired.com, цитиран от StandartNews.

Инвеститорът ще плати на акционерите по 13,88 долара на акция и по 0,8 долара дивиденти за третото тримесечие. Общата стойност на сделката е 24,9 млрд. долара.

Гигантите Google и Microsoft в атака

Интернет гигантът Googlе отчете ръст на нетната си печалба с 10% през миналата година до 10,74 милиарда долара и за първи път е надхвър...

Майкъл Дел се кани да откупи компанията, носеща неговото име, още от 2010 г., а за преговорите с инвестиционната компания Silver Lake се чу в началото на тази година, напомня изданието. 

Компанията бележи спад при продажбите на персонални компютри и сървъри, които са ядрото на нейния бизнес. Поради това напоследък Dell набляга все повече на предлагането на софтуер и услуги. Майкъл Дел смята, че трансформацията ще стане много по-лесно, ако Dell е собственост на едно лице и компания, а не акционерно дружество. Aко не е публично търгувана компания, Dell много по-лесно ще може да прави рисковани действия и да мисли по-ясно за последиците от тях, смятат организаторите.

Майкъл Дел притежаваше 15,7% от акциите, но трябваше да убеди останалите акционери да му продадат своя дял. Най-активно се съпротивляваше милиардерът Карл Икан, който в крайна сметка отстъпи, след като приходите на Dell намаляха с над 70% и сделката започна да изглежда много по-атрактивна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии