Малко бижу с големи възможности

2163
Малко бижу с големи възможности
Снимка: Huawei

Наскоро имах удоволствието да тествам новите безжични слушалки (тип “тапи”) Huawei Freebuds 4i и в следващите редове ще споделя впечатленията си от тях. Те са по-достъпен вариант на чудесните FreeBuds Pro, като запазват активното шyмoпoтиcĸaнe и цялостната привлекателност. В качествата на новите слушалки обаче няма нищо “бюджетно”. Преди да навляза в подробности ще спомена основното си усещане от тези слушалки. Тествал съм

всякакви технологични продукти, но малко от тях са ми донесли такава спонтанна радост. Не мога да го обясня по изцяло рационален начин, но ако сте поне малко като мен, Freebuds 4i са слушалки, които няма да искате да свалите от ушите си.

Freebuds 4i идват в малка обла кутийка, чиято втора работа е като зарядно за слушалките. Тя е чудесен пример за емоционален дизайн - стопля сърцето и сякаш ви предизвиква да я гушкате и да я сложите под възглавницата си. Напомня на полирано от водата речно камъче, което пасва идеално в дланта. Тази асоциация е търсена и е вдъхновена от прочутия исландски плаж Рейнисфяра (Reynisfjara) с неговия черен пясък и черни изгладени вулканични камъни. Естествено тя работи най-добре с черния цвят, но слушалките се продават и в бяло и червено (в България изборът е черно и бяло). Качеството на изработка на кутията и на слушалките е безупречно, със “солидно” усещане за сетивата. Последното се допълва от магнитното капаче, което се затваря с жизнеутвърждаващо щракване. Дизайнерите са свършили отлична работа и по отношение на ергономията. Freebuds 4i буквално са достатъчно комфортни, за да ги забравите на ушите си за няколко часа. Стеблата са неосезаеми, а тапичките пасват идеално в ушния канал. Последното означава, че освен ненатрапчиви, те са и добре закрепени (никакъв проблем, ако тичате, скачате или twerk-вате), като в допълнение изолират от околните звуци. За удобство, в комплекта са включени няколко допълнителни тапички с различни размери.

Контролите на новите Freebuds са сензорни и работят надеждно. Всички функции може да бъдат управлявани с докосване, двойно почукване или продължително докосване на двете стебла. Това включва спиране, пускане и “превъртане” на възпроизвеждането, както и включване и изключване на шумопотискането. Единственото, което трябва да управляваме от телефона си е силата на звука. Слушалките са съвместими с всички iOS и Android смартфони. За да получите повече функции и информация за тях е препоръчително да си изтеглите Huawei AppGallery, където ще намерите най-новата версия на приложението AI Life. С него можете например да управлявате режима на шумопотискане или да видите какъв е моментният заряд на тапите и на кутията. 

Лекотата, с която се свързват FreeBuds 4i е нещо, което заслужава да бъде споменато отделно. Има поне три добри начина за това – през Bluetooth настройките на телефона, през приложението AI Life и чрез специален бутон за сдвояване на кутийката, който действа бързо и ефективно като целувка. Ако перифразирам един култов цитат: “Аз например може и да не съм прав, но устройствата без бутон за сдвояване не ги одобрявам".

Сред всичко това водещото качество на Freebuds 4i си остава активното шумопотискане (ANC). Тук Huawei безспорно правят силен ход. Броят на безжичните слушалки с тази технология в този ценови сегмент е близък до този на водните лилии в Сахара. Активното шумопотискане доскоро бе привилегия на скъпите “звукарски” слушалки. То работи с помощта на чувствителни микрофони, които регистрират околния шум. След това насочени говорители създават огледален “антизвук”. В крайна сметка срещуположните звукови вълни се погасяват, а вие чувате само това, което искате. Като цяло шумопогасяването на Freebuds 4i работи отлично за потушаването на нежелания звуков фон. Това може да ви предпази от полудяване, ако работите от вкъщи заедно със свръхактивно малко дете; или да спаси положението, ако получите важно обаждане в близост до два разминаващи се трамвая. Технологията подобрява и качеството на гласовата комуникация с Freebuds 4i. Проведох няколко телефонни разговора при вятър и силен околен шум (плюс маска на лицето), като аз и човекът от другата страна се чувахме отлично и без неприятни “екстри”. Можете да включите и режим “Осведоменост”, който активира външните микрофони и усилва околните звуци. Това е особено полезно например когато сте на касата в магазин, или когато искате да пресечете улицата, без да се оставяте изцяло в божиите ръце.

Качеството на звука е друго отлично постижение на Freebuds 4i. С чистота, баланс и сила, то е най-доброто в този ценови клас, както и сред всички “тапи”, с които ме е срещнал животът досега. Слушалките се справиха достойно с всеки вид музика, които им предложих, като резултатът винаги беше приятен и без дразнещи недостатъци. Може да е чисто субективно усещане, но поради някаква технологична магия Freebuds 4i са особено добри във възпроизвеждането на гласове, като това важи както за реч, така и за вокалите на песните. Т.е. освен всичко друго, те са чудесен избор за слушане на подкасти и аудио книги.

Силен сам по себе си аргумент на FreeBuds 4i е издръжливостта на батериите. На практика с едно зареждане можете да слушате цял ден (около 10 часа) музика с изключено шумопотискане или над 7 часа с включено. Ако зарядното ви е напълно заредено, можете да дозареждате слушалките от време на време. Така ще разполагате с общо 22 часа независимост от електрическата мрежа. Когато се наложи, кутията се зарежда през нейния USB Type-C вход, а слушалките се зареждат като се сложат в гнездата си. FreeBuds 4i поддържат супер практичното за съвременното всекидневие бързо зареждане, което добавя 4 часа възпроизвеждане с едва 10 минути зареждане. За добрата издръжливост помага и фактът, че слушалките “усещат” дали са на ушите ви и прекъсват възпроизвеждането когато бъдат свалени. Когато ги сложите отново звукът автоматично се връща. 

Практична добавка в пакета е водоустойчивостта по стандарта IPX4. Това е далеч от пълната водоустойчивост, но е повече от достатъчно за всекидневна употреба. Слушалките са защитени срещу заливания (включително с кафе, вода, пот, лек дъждец, шампанско и сълзи), което означава, че ако ходите на фитнес или тичате в парка FreeBuds 4i са “вашия човек” сред слушалките.

Стартират продажбите на TWS слушалките Huawei FreeBuds 4i с активно шумопотискане и до 10 часа музика в движение

Huawei Consumer Business Group (BG) представи в България най-новото попълнение в аудио колекцията си – TWS (True Wireless Stereo)...

Ако трябва да отделя недостатъците на FreeBuds 4i нямам голям избор. Мнозина автори на ревюта се оплакват от трудността, с която полираните и снабдени с магнит слушалки се отделят от гнездата си в кутията. За мен това не е сериозен проблем, защото процесът на свикване и заобикаляне на тази особеност е много бърз. От години обаче ме мъчи една друга загадка - защо, о, защо, производителите на слушалки (включително Huawei) вярват, че знаците L и R (за лява и дясна слушалка) трябва да бъдат видими само с перфектно зрение и/или със силна лупа при 2000 лумена осветление?

Време е за обобщение и финална “присъда”. FreeBuds 4i са чудесен продукт, с много добре подбрана комбинация от качества. Да речем, за да получите слушалки с по-добър звук, ще трябва да платите чувствително повече, без гаранция, че ще получите активно шумопогасяване или по-добра оферта като цяло. Картината се изяснява допълнително, когато добавим целодневното слушане с едно зареждане, чудесния дизайн и най-доброто активно шумопотискане на цена под 100 долара в Мултивселената. Всъщност, дотук забравих да спомена факта, че в България тези слушалки се продават на препоръчителна крайна цена от 149 лева. За продукт с тези качества това звучи като промоция и е на нивото за спонтанна покупка “на заплата”.

 

Автор и снимки: Начо Стригулев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com