Марк Зукърбърг лично ще доказва, че Facebook не цензурира

909
Марк Зукърбърг лично ще доказва, че Facebook не цензурира
Снимка: Getty Images/Guliver

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг е поканил в централата в Калифорния представители на консервативните медии, за да изясни обвиненията в политически пристрастия в подбора на новините в мрежата. Срещата е насрочена за сряда, 18 май, пише БГНЕС.

Скандалът бе запален наскоро, когато излезе публикацията на мрежовия ресурс „Гизмодо” (Gizmodo). Според материала, в раздела за вести в социалната мрежа Trending Topics е предвиден механизъм за пресяване на новини, съгласно техния източник. Gizmodo твърди, че служители на Facebook редовно отстранявали оттам новини, представляващи интерес за консервативно настроените читатели. Компанията категорично отхвърли обвиненията в политически пристрастия. Изборът на новини, публикувани в социалната мрежа, се прави обективно, въз основа на алгоритми, а не въз основа на субективни решения на служителите, увери тогава един от вицепрезидентите на компанията Джъстин Осовски.

Facebook отрича, че прави политическа цензура

Социалната мрежа Facebook категорично отхвърли обвиненията в политически пристрастия. Изборът на новини, публикувани в социалната мрежа...

"Ние се ръководим от правила, които предвиждат цяла поредица от ограничения и балансиране, призвани да помогнат да се изберат най-важните и популярни новини, независимо от това дали те се вписват или не в идеологическите рамки", каза Осовски. "Facebook не разрешава и не съветва нашите рецензенти да дискриминират източниците на новини въз основа на тяхната политическа ориентация", обобщи вицепрезидентът, като увери, че потенциалните топ новини в социалната мрежа се определят "на базата на алгоритъм, т.е. формула".

Главната редакторка на Gizmodo Кейти Дръмънд не видя в обяснението на Осовски „нищо, което би било в противоречие с публикуваното" от аналитичната компания.

Със случая се зае дори председателят на американската сенатска Комисия по търговията, науката и транспорта Джон Тун, който поиска от Facebook да предостави списък на всички информационни материали пуснати или отстранени от раздела Trending Topics от януари 2014 г.". Тун поиска и изясняване на "организационната структура" на функцията и точно посочване „кой в крайна сметка е отговорен за одобрението на неговото съдържание". В тази връзка сенаторът много се интересуват дали щатът на компанията включва служители, които определят съдържанието на информацията в този раздел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии