Обратна връзка с потребителите на сайта ви - вижте полезни инструменти, които помагат

12364
Обратна връзка с потребителите на сайта ви - вижте полезни инструменти, които помагат
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако развивате бизнеса си онлайн, със сигурност разполагате с уеб сайт. Вероятно мислите и усилията ви са съсредоточени върху това как да сте от полза на потребителите, как да посочите всичко, което биха искали да научат, как да отговорите на всичките им желания. За да постигнете всичко това обаче, първо, трябва да разберете защо потребителите напускат вашия сайт. Какво не им е харесало, какво не им е било достатъчно или не е отговаряло на техните виждания. Ако комуникацията ви с тях беше директна, то обратната връзка би била много по-лесна. Но при компютърно опосредстваната – това често се оказва нелека задача.

За щастие, съществуват многобройни инструменти, с които бихте могли да си послужите, за да получите така необходимата за развитието ви обратна връзка. В следващите редове ще ви запознаем с 6 полезни и лесни за употреба алтернативи:

Китай – лидерът в броя на Интернет потребителите

Китай е световният лидер, когато говорим за брой потребители в Интернет. Над половин милиард (500 000 000) са потребителите на Интернет...

Google Analytics

Всеки човек, чиито бизнес е позициониран онлайн, би трябвало да познава отблизо възможностите на Google Analytics. С негова помощ бихте могли да разбирате откъде идват потребителите ви, върху кои линкове кликват. Получавате детайлни статистики за посетителите на уеб сайта ви. Google Analytics е безплатен и ви представя всичките си функции с разяснителни видеа. Ако все още не сте се възползвали, побързайте и благоприятните резултати няма да закъснеят.

Crazy Egg

Този инструмент ви показва точно къде кликват вашите посетители – без значение дали е върху линк, или върху друга част от уеб сайта ви. Освен това получавате информацията като лесна за разбиране „топлинна карта“ – heatmap. Какви са ползите:

1. Ще разберете къде потребителите кликват с очакването да получат повече информация, а такава всъщност няма. Ако например откриете, че натискат усилено върху снимка с желанието да научат повече за изобразеното, ще можете бързо да започнете да ги препращате към търсеното.

Сайт пуска потребителите си един по един

Предполага се, че интернет е най-включващата среда в света. Магическа технологична утопия, в която всеки има достъп. Точно затова Джъст...

2. Ако сте поставили няколко линка към едно и също място, Crazy Egg ще ви покаже кой от тях е най-често използван.

3. Ще разбирате с каква скорост посетителите скролват и на кои части от сайта задържат най-дълго вниманието си.

4. Ще визуализирате по-ясно всичко това, когато презентирате изводите и статистиките си.

ClickTale

Представяте ли си колко по-лесно би било, ако можехте да надникнете зад гърба на всеки от посетителите на уеб сайта ви и да наблюдавате действията му? Така със сигурност бихте разбрали какво го интересува, как го търси, открива ли го. С ClickTale всичко това е възможно. Този инструмент ви предоставя видео на точното движение на мишката на всеки един потребител на сайта върху екрана. По този начин лесно бихте могли да синхронизирате предлаганото от вас с желанията на посетителите.

Сайт показва на колко години изглеждате

Сайтът How-Old.net превзе социалните медии, като потребителите бяха впечатлени от свежите си лица и ужасени от предполагаемата им възра...

Освен това, ClickTale ви изготвя и пет различни доклада относно взаимодействието на потребителите със сайта ви. От Drop Report например бихте могли да научавате точната стъпка, при която хората се отказват от попълването на даден формуляр. Ако разполагате с тази информация, ще разбирате кое точно отблъсква посетителите и ще можете своевременно да го промените или премахнете.

Olark

Olark ви осигурява жив чат с потребителите ви. По този начин те биха могли във всеки един момент да ви попитат за нещата, които липсват на сайта ви. Хората често се отказват, ако за да получат необходимата им информация, се налага да се обаждат или да изпращат имейли. Разговорите се начисляват на сметката им, а и често човек просто изпитва досада. А може и да е на публично място, откъдето не му е удобно да говори по телефона. При имейлите – никога не се знае кога ще бъде получен отговор.

Olark е удобен за потребителите и полезен за вас. Ще разбирате:

1. Кои страници създават проблеми.

Къде и колко ще пазаруваме за коледните празници?

48% от българите планират да похарчат до 100 лв. за подаръци. Това показва прочуване от октомври 2015 г. на MasterCard за предстоящия п...

2. За кои продукти хората задава въпроси.

3. Какви са основните потребителски питания, притеснения и възражения.

4. Кои от вашите отговори и доводи действат ефективно към по-нататъшни действия на потребителите.

Освен това, докато комуникирате с посетителите си, много по-лесно бихте могли да ги мотивирате за покупка или да се запишат за предлаганата от вас услуга.

SurveyMonkey и iPerceptions

AVG вече може да продава данните от историята на вашия браузер

Антивирусът AVG е обновил своята политика за конфиденциалност и в поправената версия осигуряващата компютърна безопасност фирма признав...

Както вече казахме, обратната връзка е изключително важна. Така че защо направо да не попитате потребителите си от какво се нуждаят. Ще се учудите колко бързо ще получите отговори на въпроси, които занимават съзнанието на маркетолозите с месеци.

SurveyMonkey ви позволява да задавате всякакви въпроси на посетителите си. Бихте ли ни препоръчали на приятели и защо? Как бихте ни описали? През последния месец подразнихме ли ви с нещо? Ако можехте да създадете продукт специално за вас, какъв би бил той? Какво още бихте искали да предлагаме? И всичко друго, което въображението (и експертността) ви роди.

iPerceptions, от друга страна, ви позволява да попитате посетителите защо са влезли в сайта ви и дали престоят им е бил удовлетворяващ. А ако не е бил, защо? Инструментът ще ви предложи набор от подходящи въпроси и ще ви предоставя детайлни статистики.

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии