Писането със силата на мисълта стана вече възможно

1654
Писането със силата на мисълта стана вече възможно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В лаборатория в Бруклин, пълна с 3D принтери и импровизирано игрище за пикълбол, служителите на стартъп за мозъчен интерфейс, наречен Synchron Switch, работят върху технология, предназначена да промени ежедневието на хората с парализа. Превключвателят на Synchron се имплантира през кръвоносните съдове, за да позволи на хората с никаква или много ограничена физическа подвижност да управляват технологии като курсори и уреди за интелигентен дом, използвайки ума си. Досега зараждащата се технология е била използвана при трима пациенти в САЩ и четирима в Австралия.

Основана през 2012 г., Synchron е част от бързо развиващата се индустрия на мозъчно-компютърните интерфейси или BCI. BCI е система, която дешифрира мозъчните сигнали и ги превръща в команди за външни технологии. Може би най-известното име в тази област е Neuralink, благодарение на високия профил на основателя Елон Мъск, който е и главен изпълнителен директор на Tesla, SpaceX и Twitter. 

Но Мъск не е единственият технологичен милиардер, който залага на евентуалното превръщане на BCI от радикален научен експеримент в процъфтяващ медицински бизнес. През декември Synchron обяви кръг на финансиране в размер на 75 млн. долара, който включваше финансиране от инвестиционните фирми на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и основателя на Amazon Джеф Безос.

ОЩЕ: Разработиха уникален метод за терапия на парализа

През август 2020 г. Агенцията по храните и лекарствата предостави на Synchron обозначението Breakthrough Device, което е за медицински изделия, които имат потенциал да осигурят подобрено лечение на инвалидизиращи или животозастрашаващи състояния. През следващата година Synchron стана първата компания, която получи от Агенцията по храните и лекарствата освобождаване за изследователско устройство за провеждане на изпитвания на трайно имплантируема BCI при хора, цитирано от CNBC.

Synchron включва пациенти в ранно проучване за осъществимост, което има за цел да покаже, че технологията е безопасна за поставяне при хора. По време на проучването на шестима пациенти ще бъде имплантиран BCI на Synchron.

Компанията все още няма приходи и все още не е ясно колко ще струва в крайна сметка процедурата. При пациенти с тежка парализа или дегенеративни заболявания като амиотрофична латерална склероза (АЛС) технологията на Synchron може да им помогне да възвърнат способността си да общуват с приятелите, семейството и външния свят, независимо дали чрез писане на текст, изпращане на текстови съобщения или дори достъп до социални медии.

Пациентите ще могат да използват BCI на Synchron, за да пазаруват онлайн и да управляват здравето и финансите си, но Оксли каза, че това, което често ги вълнува най-много, е изпращането на текстови съобщения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Генериран от изкуствен интелект: Стартира AI канал в Китай

Yettel удължава живота на мобилните устройства с новия си пакет от услуги „Смартфон Вселена“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии