X
 
 

Почина Нобеловият лауреат и световноизвестен физик Мъри Гел-Ман

2892 0
photo of Почина Нобеловият лауреат  и световноизвестен физик Мъри Гел-Ман
Снимка: Getty Images/Guliver
Мъри Гел-Ман, физик, който създава теорията за съществуването на кварките и спечели Нобелова награда за метода си за класифициране на частици, е починал на 89-годишна възраст, съобщава Калифорнийският технологичен институт (Caltech).

Считан за един от най-значимите физици на 20-ти век, американският учен теоретизира през 60-те години, че субатомните частици - протони и неутрони - са съставени от по-малки субединици, наречени кварки, припомня БГНЕС.

Почина Ники Лауда

Легендата на Формула 1 Ники Лауда почина тази нощ. Великият автомобилен състезател си отиде на 70-годишна възраст. 70-year-old Formu...

Експериментите по-късно потвърдиха съществуването на частиците, които продължават да бъдат обект на изследване от физици, включително тези от Големия адронен ускорител, най-мощния световен колайдер, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания.

На фона на бум от изследвания през 1950-те и 1960-те години върху това, което съставлява материята, Гел-Ман измисля критерий за разпределяне на частици в групи от осем, основаващи се на характеристики като електрически заряд и спин.

Той го нарича "осемкратния път", казват от Caltech и е удостоен с Нобеловата награда за физика от 1969 г. за иновацията.

Роден в Ню Йорк на 15 септември 1929 г., Гел-Ман бил насърчаван да изучава физиката от баща си и получил докторска степен по специалността от Масачузетския технологичен институт през 1951 г.

Почина един от най-големите американски режисьори

Номинираният за "Оскар" американски режисьор Джон Сингълтън, може би най-известен обаче с една от сериите на "Бързи и яростни", почина ...

Преподава в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, Калифорния от 1955 г. до пенсионирането си през 1993 г.

„Д-р Гел-Ман имаше онази ясна визия и изключителна проницателност, която да му позволи да разглежда големите количества данни, постъпващи от експерименти и да ги осмисля“, пише в некролога, публикуван от университета.

„Той откри нова парадигма във физиката на елементарните частици“. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...