Прашец превръща топлината в светлина

5228
Прашец превръща топлината в светлина

Немски учени откриха необичайно вещество, което е способно да поглъща инфрачервеното лъчение и топлината и да го превръща в обикновена бяла светлина, идентична по спектър и други характеристики на халогенните лампи, става ясно от статия, публикувана в изданието Science.

За последните 10-15 години учените са създали няколко необичайни вещества, фотонни кристали, плазмонни резонатори и други структури, превръщащи вълните от един вид електромагнитно лъчение в друг тип.

Например през 2012 година физици от САЩ създадоха уред, който превръща светлината в микровълново лъчение, а през 2014 друг екип учени разработи прототип на "инфрачервени" лещи, експериментирайки с късчета графен.

Вижте как се движи светлината (ВИДЕО)

Високоскоростна камера помогна на учените да заснемат движението на най-бързата сила във Вселената – светлината. В Масачузетския...

Стефани Денен (Stefanie Dehnen) от университета на Марбург (Германия) и колегите ѝ са добавили към този списък вещество, способно да превръща топлинното лъчение в обичайна светлина, като изучавали различни молекули, притежаващи нелинейни оптични свойства.

Подобни вещества могат да променят дължината на вълната и други свойства на лъчението благодарение на това, как техните електрони взаимодействат помежду си и с фотоните на видимата светлина, инфрачервеното лъчение, рентгена и други видове електромагнитни вълни.

Необичайното съединение, открито от Денен и колегите ѝ, представлява "пирамида" от оловни атоми, заобиколена от "решетка" от серни атоми. Тази структура е нестабилна по природа, затова учените трябвало да я обкръжат от "гора" от органични молекули, съединени с опашките на "пирамидата" от сяра и олово.

Всяка съставка играе своя роля в генерирането на светлината – електроните в "опашките" поглъщат енергията на инфрачервеното лъчение, а оловото и сярата я излъчват във вълни видима светлина.

Светлина срещу мигрена

Група учени от САЩ твърдят, че светотерапията може да стане ефективно и просто средство за лечение на мигрена. Пълен отчет за изследва...

В нормално състояние това вещество представлява бял прашец, който остава стабилен и химично неутрален до много високи температури, превишаващи 300 градуса по Целзий. Той може да се разтвори в органично стъкло и да се получи прозорец, който ще свети с ярка бяла светлина при облъчване с инфрачервен лазер.

Подобен "прашец", според физиците, фактически е идентичен по характеристики на лъчението с обикновена халогенна лампа с "топла" светлина, но той има две преимущества – молекулите му изработват по-насочен поток светлина, подобен на лазерен лъч. Също така те в пъти са по-ефективни от обикновените лампи от гледна точка на енергопотребление. Освен това вещество има по-приятен за окото спектър, отколкото светодиодите.

Според учените откритието ще помогне на човечеството да направи значително по-евтино производството на осветителни източници. Сега производителите могат да заменят скъпите бели светодиоди със сравнително евтини инфрачервени лазери, покрити с тънък слой подобен прашец.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии