Робот на БАН за ин витро процедури получи златен медал

55619
Робот на БАН за ин витро процедури получи златен медал
Снимка: БГНЕС

Робот за ин витро процедури, разработен в Института по механика в БАН, получи златен медал на Пловдивския технически панаир през миналата седмица и бе отличен с приз за иновативен продукт.

Това съобщи при откриването на Деня на отворените врати в института неговият директор проф. Васил Кавърджиков, съобщиха от БАН.

Безплатни прегледи на болница "Света София" по ин витро програмата "40+"

Първа САГБАЛ "Св. София" - София започва отново кампания за безплатни прегледи и консултации в рамките на програмата за лечение и диа...

Роботизираната система позволява изключително прецизно и бързо да бъде открита яйцеклетката в работното пространство, да се запамети местоположението й и да се позиционира. С нейна помощ се извършва оценка на сперматозоидите по форма и скорост, като се маркира най-подходящият от тях и след допълнителни манипулации се инжектира сперматозоидът в яйцеклетката.

Така процедурата се автоматизира почти изцяло, като изборът на сперматозоид е оставен в ръцете на оператор. Роботът е част от разработките на фирмата "Микрона" към Института по механика и по него екип от учени работи от около 10 години, като през 2012 г. проектът получава финансиране по Оперативна програма "Конкурентоспособност". Очаква се до месец системата да бъде инсталирана в ин витро клиника в България и да започне експериментална работа в реални условия.

В рамките на Деня на отворените врати в Института по механика, посветен на 145-годишнината на БАН, посетителите имаха възможността, освен ин витро робота, да разгледат и Отворената лаборатория по експериментална микро- и наномеханика. Учените в лабораторията се занимават с разработване и изучаване на полимерни материали и с изследвания върху материала графен, наричан още "материал на бъдещето" заради своите уникални свойства за якост, гъвкавост, електрична и топлинна проводимост. Това го прави широко приложим в електрониката за създаване на различни видове покрития с възможност за предаване на сензорни сигнали, както и в редица други области. Беше демонстрирана апаратура за измерване на електромеханичните свойства на кръвта. Посетителите бяха запознати с методите за установяване на наркотични вещества в кръвни проби чрез изследване на вискозитета на кръвта.

В направление "Биомеханика" бяха представени изследвания върху структурите и функциите на човешкия организъм на макро-, микро- и наноравнище. Изследванията са ориентирани към подобряване на диагностицирането и терапията на различни заболявания, както и към прилагане на нови подходи при проектиране на протези и ортези. В процес на разработка от учените е екзоскелетон, който представлява робот, точно имитиращ движенията на човешкото тяло. Екзосклетонът може да се използва за извършване на корекции при двигателни проблеми.

До 30 юли се приемат документите за кандидатстване по фонд "Ин витро" в община Павликени

До 30 юли се приемат документите за кандидатстване по фонд "Ин витро" в община Павликени, съобщиха от администрацията.През тази година...

Учени от Института по механика изнесоха и няколко лекции, с които запознаха посетителите с практическото приложение на извършваните изследователски дейности. Бяха представени темите: "От гущерчето Геко, през нанотехнологиите, до механични сили и светлина от нищото: Ефектът на Казимир", "Уроци от природата: Защо биоматериалите са толкова здрави?" и "Материали и конструкции под действие на удар и взрив – изследвания за защита на човешкия живот". В Института по механика при БАН работят 102-ма учени в различни научни области. Институтът работи по редица проекти по международни програми, вкл. такива на НАТО и НАСА, и си сътрудничи с организации и университети от Европа, САЩ, Япония. През 2014 г. в него се обучават 12 докторанти, сред които японец и индиец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии