Роумингът в ЕС отпада от лятото, но има тънкости

8678
Роумингът в ЕС отпада от лятото, но има тънкости
Снимка: БГНЕС

Брюксел отвори пътя за премахване на таксите за роуминг през юни тази година. Това е факт, след като правителствата и институциите в Европейския съюз подписаха късно снощи окончателното споразумение по техническите условия за отпадане на роуминг таксите на телекомуникационни оператори, които плащат едни на други за използването на мобилни услуги зад граница.

Таванът на таксите за роуминг на едро т.е. таксуването между различните парчета от пъзела е последното парче от пъзела, необходимо за премахването на таксите за потребители от 15 юни 2017 година. Ето и какво беше договорено за цените на едро т.е. таксите между мобилните оператори:

За да няма роуминг в ЕС, трябва да приемем Big Brother

Заради изисквания на телекомуникационните компании в Европа, предложението на Европейската комисия относно падането на роуминга в ЕС ве...

1. 3,2 евроцента на минута разговор в рамките на ЕС от 15 юни, 2017 година.

2. 1 евроцент на SMS.

3. Поетапно намаление на горната цена за петгодишен период при ползването на мобилен интернет - максимум 7,7 евро за 1 гигабайт от 15 юни, 2017 година, която пада до максимум 6 евро за 1 гигабайт от 1 януари, 2018 година, а на 1 януари 2019 година максималната цена вече ще е 4,5 евро. След това - от 1 януари, 2020 година цената става 3,5 евро за гигабайт, от 1 януари, 2021 година вече ще е 3 евро за гигабайт, а от 1 януари, 2022 година ще бъде 2,5 евро за гигабайт.

Споразумението означава, че плащаш толкова за цялата територия на ЕС за мобилни услуги, колкото би платил в страната (бел. ред. - стига да е член на ЕС), в която си сключил договор с мобилен оператор.

Тънките моменти

ЕС се отказа от идеята за ограничен безплатен роуминг

Европейският съюз в сряда се отказа от 90-дневния лимит в своята повратна политика за безплатен мобилен роуминг, обещавайки проверки за...

При определени и извънредни обстоятелства, доставчикът може да поиска разрешение за прилагане на надценка. Такава ситуация е, например, невъзможност доставчикът да възстанови своите действителни прогнозни разходи за предоставяне на роуминг услуги.

За да се възползва от надценката обаче, доставчикът ще трябва да поиска разрешение от Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) (бел. ред. - когато става въпрос за български телекомуникационен оператор, иначе чуждите оператори се обръщат към националния регулаторен орган на страната, в която са регистрирани и оперират). Тази надценка ще се прилага само доколкото е необходимо за възстановяване на разходите от предоставяне на регулирани роуминг услуги на дребно, като се вземат предвид приложимите максимални цени на едро.

За потребителите има още нещо важно. Опцията "Roam like at Home" ще трябва да бъде включвана от всеки мобилен оператор в ЕС при сключване на договор. Операторите обаче ще могат да искат от потребителите си да докажат дали живеят или имат "стабилни връзки" с дадена страна-членка на ЕС. Задължително ще има "минимален период на наблюдение" от 4 месеца, в който телекомите ще оценяват дали някой клиент не се възползва и не сключва например договор, за да може след това да ползва услугите в държава от ЕС, в която иначе би плащал доста по-различна (висока) цена, ако е абонат на тамошна компания. Ако в рамките на този четиримесечен период клиентът прекарва повече време зад граница, отколкото у дома, тогава операторът ще изпрати предупреждение за налагане на допълнителни такси. Със сигурност ще се установи 14-дневен период, преди телекомът, установил евентуален "дъмпинг", да наложи нови такси на "виновния" потребител.

За предплатени карти важни следният принцип – щом отидеш в друга страна-членка на ЕС, използваш остатъка от абонамента без допълнителна такса за роуминг, но срещу това получаваш толкова от пакета, колкото покрива въпросният остатък. Например – имаш предплатена карта за 20 евро, отиваш на почивка, когато ти остават 13 евро от абонамента. Получаваш толкова мегабайта интернет, колкото би могъл да си купиш с 13 евро, а не с 20.

Остава споразумението да бъде официално гласувано на заседания на Съвета на ЕС и на ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии