"Русия произвежда 6 пъти повече FPV дронове от нас": Украйна има нужда от още инженери

7507
"Русия произвежда 6 пъти повече FPV дронове от нас": Украйна има нужда от още инженери
Снимка: 22 ОМБр/Оперативне командування "Південь"

Украинските компании произвеждат всеки месец приблизително 50 000 дрона с видеонаблюдение в реално време (FPV). Руснаците правят шест пъти повече - т.е. 300 000, казва Максим Шеремет – основател на DroneSpace.

Проблемът - липса на инженери

Големият проблем на украинските заводи е, че се нуждаят от хиляди инженери, включително стотици висококвалифицирани кадри за разузнавателните и атакуващите безпилотни машини. Компаниите наемат новобранци без особен опит, които имат само основни познания в областта на електротехниката, и ги обучават в процес, който може да отнеме цели 6 месеца.

Още: Така изглежда въздушен таран в XXI век: Украински срещу руски дрон (ВИДЕО)

Един инженер сглобява около 50 FPV дрона на месец, казва Олександър Яковенко, основател на фонда "Hvylia'91" и собственик на логистичната компания EnlivUA Group, цитиран от украинското издание на Forbes. Той стартира производството на дронове с видеопилотиране "Колибри" през есента на 2022 г. със 150 000 долара собствени средства и заедно с IT компанията Netpeak Group.

В началото дроновете са давани безплатно на военните, а от август 2023 г. Яковенко започва да продава чрез компанията си Taf Drones. Предприемачът инвестира 40% от печалбата в научноизследователска и развойна дейност, а останалата част дава за благотворителност. Планът за декември е да бъдат произведени 12 000 дрона.

FPV дроновте се сглобяват от китайски компоненти. "Липсват ни обаче хора, които да умеят да събират всичко на ръка", казва Яковенко, в чиято компания работят около сто души.

Още: Иран показа нови версии на дроновете-камикадзе "Шахед" (ВИДЕО)

Как да се увеличи мащабът?

На производителите на FPV дронове им липсват около 2000 инженери, изчислява президентът на Асоциацията на производителите на дронове "Технологични сили на Украйна" и председател на Надзорния съвет на отбранително-техническата компания FRDM Вадим Юник. Това са дори консервативните оценки.

За да се увеличи мащабът шест пъти, са необходими 6 пъти повече инженери, смята Максим Шеремет. Това означава, че индустрията трябва да се състои от 6000 инженери.

Общо в Украйна има около 200 производители на безпилотни летателни апарати от различен тип. Те осигуряват само 10-15% от общите нужди на армията, казва Любов Шипович, основател на фондация "Дигнитас". Според нейната оценка само за FPV дроновете са необходими около 200 000 единици месечно.

Дали недостигът на кадри обхваща и производителите на големи разузнавателни и ударни дронове? "Има недостиг на кадри, но ние сами си обучаваме специалисти", казва съоснователят на компанията DeViRo Денис Чередниченко.

Още: Украйна се закани: Ще има повече дронове и по-малко руски военни кораби

Неговата компания произвежда големи разузнавателни дронове "Stork" ("Щъркел") от 2014 г. насам. На десетина големи производители на дронове им липсват около 500 висококвалифицирани инженери в различни области, казва Юник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

"Файненшъл таймс" сключи сделка за съдържание с ChatGPT

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии