Руските служби следят Skype

26328
Руските служби следят Skype

Големият брат напредва технологично в Русия - специалните служби в страната могат да подслушват и следят разговорите и чат съобщенията по може би най-популярния канал за обмен на бърза информация - Skype.

Руските специални служи вече могат да следят разговорите по Скайп, съобщи в. "Ведомости", цитирайки източници от сферата на информационната сигурност.

Генералният директор на фирмата "Group-IB" Иля Сачков разказва пред "Ведомости", че спецслужбите вече от 2 години могат не само да подслушват, но и да определят местоположението на потребителя на Skype, пише БГНЕС. Откакто купи Skype през 2011 г., гигантът Microsoft снабди клиента с технология за законно подслушване, посочва изпълнителният директор на "Peak Systems" Максим Ем. Сега всеки абонат може да се превключи на специален режим, при който шифровите ключове, генерирали се по-рано на телефона или на компютъра на абоната, ще се генерират на сървъра. Когато се получи достъп до сървъра, може да се подслуша разговор или да се прочете кореспонденция. Microsoft предоставя възможност тази технология да бъде използвана от специалните служби по цял свят, включително и от руските, обясни експертът.

По думите на двамата специалисти по информационна сигурност достъпът до кореспонденцията и разговорите в Skype не винаги е гарантиран от съда за руските спецслужби - понякога това става "просто по поръчка". Не бива да се смята, че прослушването на Skype е непреодолим проблем за руските правоохранителни органи, потвърди и сътрудник в министерството на вътрешните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии