Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С ERP.BG всеки български бизнес може да си създаде собствен изкуствен интелект

06 юни 2024, 14:04 часа • 1439 прочитания

ERP.BG е сред първите български разработчици на системи за управление на бизнеса. Портфолиото на фирмата включва модерната ERP система ERP.net, CRM софтуер, както и по-олекотено решение за сътрудничество и работа в екип - ERP.net Express. Нейната ERP система беше първата в България, изцяло оптимизирана за тъчскрийн екраните на мобилните устройства, а впоследствие - и първата, около която е изградена собствена екосистема за приложения. Днес компанията експериментира активно с изкуствен интелект и вече го интегрира във всичките си продукти. Свързахме се с нейния основател Иван Аржентински, за да научим повече за новия AI модул и за визията му за развитието на тази технология през следващите години.

1. Г-н Аржентински, в новата версия на Вашата ERP система ще бъде добавен AI модул. Бихте ли разказали на читателите ни за него? 

Разбира се. В новата версия на ERP системата и останалите ни продукти е включен AI модул, който на практика ще въведе предимствата на големите езикови модели във фирмена среда. Той ще позволи на клиентите ни да автоматизират редица задачи, да оптимизират процесите си и да вземат по-информирани бизнес решения.  

2. Кога българските фирми ще могат да се възползват от него?

Модулът ще е достъпен във версия 24 на продуктите ни, която ще бъде пусната на пазара съвсем скоро - след около месец.

3. Изкуственият интелект вече е абсолютно навсякъде около нас и почти всяка компания се хвали с добавени AI функции в своите продукти. С какво вашата разработка е по-различна?

Нашият AI модул е интегриран в ERP и CRM системите и е разработен специално за нуждите на бизнес клиентите ни. Най-добрата отправна точка за въвеждане на изкуствения интелект в бизнеса е през ERP системата, защото в нея се съхранява знанието за процесите в една компания. Новият модул е съобразен изцяло със специфичните бизнес процеси и данни във фирмата и може да се превърне в своеобразен член на екипа, който познава нейната дейност в подробности. Друго важно предимство е, че той работи в сигурна среда, фирмените данни не напускат компанията и не се използват за обучение на чужди роботи и езикови модели. 

4. Това означава ли, че всяка фирма може сама да създаде и обучи свой собствен изкуствен интелект?

Да, вече всяка българска фирма може да се сдобие с AI модел, който има възможностите на ChatGPT, но е изцяло съобразен със спецификите на нейния бизнес. При това - на изключително достъпна месечна цена.

5. Какви са чисто практическите предимства за бизнеса от този нов модул?

Фирмите рано или късно трябва да въведат изкуствен интелект, ако искат да запазят своята конкурентоспособност. С новия AI модул те могат да повишат ефективността на всички екипи, включително и ръководството на компанията.

Той може да анализира големи обеми от данни, генерирани от ERP системата и да открива скрити модели и тенденции. Впоследствие тази информация може да се използва за оптимизиране на бизнес процесите, за прогнозиране на търсенето и за вземане на по-добри управленски решения.

Обучението на нови членове на екипа също може почти изцяло да се поеме от изкуствения интелект. Това ще спести много време на старшите служители, които днес често губят дни във въвеждането на нови колеги в работния процес. Това е огромно предимство, особено за компании, които интензивно назначават нови служители.

6. А какви са очакванията ви за бъдещето на изкуствения интелект?

След широкото навлизане на големите езикови модели в живота ни през последните години, днес вече сме в етапа на развитие на приложения за тях. Тепърва ще виждаме повявата на все по-интересни приложения и по-креативни начини тези модели да бъдат интегрирани в нашето ежедневие. Бизнесът със сигурност е едно от направленията, в които тази тенденция ще бъде най-ясно изразена и ERP системите са логичната отправна точка за въвеждането на изкуствения интелект в компаниите.

Не съм привърженик на прогнозите, че изкуственият интелект ще замени хората. Също както появата на багери и булдозери не е заменила строителните работници или шевните машини не са оставили без работа шивачките. По-скоро очаквам AI инструментите да разширят възможностите на работещите в множество области, да ги освободят от редица несвойствени задачи и да повишат значително ефективността им.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес