Ще се наложи да се харчат десетки милиони за нов телефон 112

2041
Ще се наложи да се харчат десетки милиони за нов телефон 112
Снимка: Actualno

В края на 2012 година е извършен независим външен одит на състоянието на системата 112. Той е констатирал редица проблеми, които не са били отстранени, въпреки сключените последващи договори за гаранционна поддръжка. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по време на днешния парламентарен контрол. Тя отговори на въпрос на депутатите от БСП Атанас Мерджанов и Георги Гьоков.

Според Бъчварова основата на проблема е, че фирмата, която е внедрила софтуерния продукт, е била купена от друга, а тя е спряла продажбата и развитието на софтуерния продукт, който използва националната система 112. Бъчварова не спомена името на нито една от фирмите.

БСП: Цялата система на тел. 112 е компрометирана

Практически цялата система на тел. 112 е компрометирана - 5-та година, 3-ти парламент не спираме да молим и да убеждаваме да се сложи к...

По думите ѝ опит за намиране на по-изгодно решение на проблемите от страна на МВР е причина системата да не работи. Тя беше категорична, че са предприети необходимите стъпки за подмяна на най-важните техники, но съществува сериозен проблем с обновяването на софтуера.

Депутатът Атанас Мерджанов моментално попита дали не се тръгва по неприятен път - нова обществена поръчка за 50-80 млн. лева, ако може нещата да се оправят със следгаранционна поддръжка, а не с изцяло нова система. Министърът на вътрешните работи обаче поясни, че за да се гарантира безпроблемната работа на системата е необходимо да бъде подменена техниката.

Проблемите

От известно време стана ясно, че системата на 112 не работи както трябва. Оказа се, че понякога софтуерът забива и тогава не може да бъде локализиран или дори видян телефонният номер на човек, който се обажда със сигнал за помощ. Заради това операторите сами записват данните - на лист, с химикалка, а това предполага сериозни грешки.

4,5 години след срока - НС се сети да мисли как хората с увреждания да се обаждат на 112

БСП предлага и хората с увреждания на слуха да могат да се обаждат на спешния телефон 112. Червената партия вече е внесла законопроект ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии