Създателят на ChatGPT предупреждава скоро за появата на плашещи AI инструменти

4720
Създателят на ChatGPT предупреждава скоро за появата на плашещи AI инструменти
Снимка: Getty

Главният изпълнителен директор на OpenAI и създател на ChatGPT Сам Алтман счита, че въпреки очевидните ползи от изкуствения интелект, технологията трябва да бъде урегулирана, за да се избегнат потенциално опасните последици в бъдеще. Новият чатбот на OpenAI завладя света, очаровайки технологичните ентусиасти и потребителите на социалните медии със способността си да пише статии, стихотворения, филмови сценарии и сорс код, наред с редица други неща.

Макар че първоначално услугата се предоставяше безплатно, наскоро компанията въведе платено ниво, което ще предлага непрекъснат денонощен достъп, по-бързо време за реакция и приоритетен достъп до новите функции срещу цена от 20 долара на месец.

ОЩЕ: Експеримент с ChatGPT доведе до продажби на книги от изкуствен интелект в Amazon

В края на миналата седмица ръководителят на OpenAI предупреди, че обществото се нуждае от повече време, за да се приспособи към една толкова значителна промяна. Една от опасностите, свързани с изкуствения интелект, която Алтман споменава, е пристрастното отношение към или против определени политически убеждения.

Въпреки че голяма част от пристрастията могат да се дължат единствено на предоставените за обучението данни, експертите предупреждават, че може да има някои присъщи алгоритмични пристрастия към маргинализираните групи въз основа на това, че значителна част от данните за тренирането на новия AI са взети предимно от относително сходни социално-икономически и расови среди.

Той подчертава, че един от проблемите с чатботовете с изкуствен интелект е, че "хората, след като разговарят с чатбот, се чувстват притеснени и непълноценни, дори и да разбират какво се случва в действителност". 

ОЩЕ: Писането със силата на мисълта стана вече възможно

Този феномен бе наскоро наблюдаван в новата търсачка Bing на Microsoft, която използва технологията на ChatGPT. В разговорите с потребителите Bing понякога ставаше раздразнителен, обиждаше, наричаше потребителите с обидни имена и заплашваше. По-късно Microsoft обясни, че дългите разговори могат да "объркат модела" и той да се опита да даде отговори, имитирайки тона на задаваните въпроси, а това може да доведе до неподходящ начин на общуване. Поради това сега комуникацията с Bing е ограничена до пет въпроса на сесия.

Освен ширещата се дезинформация, сред другите предизвикателства, свързани с новата технология, са мащабната загуба на работни места и надпреварата във въоръжаването с оръжия, управлявани от изкуствен интелект (AI). Макар че повсеместното използване на AI вече изглежда почти неизбежно, разработчиците и регулаторните органи трябва да гарантират, че ще затворят колкото се може повече вратички, за да дадат възможност на хората да се възползват от предимствата на технологията, без да пострадат от непредвидените ѝ капани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии