"Технократи" - познание чрез технологиите

3597
"Технократи" - познание чрез технологиите
Снимка: Нова Броудкастинг Груп

Инициативата "Промяната" вече става все по-популярна в България, предвид проектите, които представя. Всеки от тях е уникален сам по себе си, но общото между всички е, че идеята и амбицията им е да подобрят живота ни. Разговаряме с г-н Михайло Николич, основател на проекта "Технократи" заедно с Ивайло Бонев. "Технократи" е един от проектите, които ще се състезават тази година в "Промяната" - можете да подкрепите "Технократи", като гласувате за тях ТУК!

Какво е "Технократи"?

От една страна "Технократи" е образователен център за деца и юноши, който се основава на STEAM (Science/Наука, Technology/Технологии, Engineering/Инженерство, Arts/Изкуства и Math/Математика) подхода. Работим с училища и преподаватели и им помагаме в това трудно и заслужаващо поздравления начинание - да внедрят нови методи в обучението, които се базират на практически познания и развитието на творческо мислене, общуване, работа в екип и критично мислене. Водим също така частни групи по роботика и зелена енергия.

От друга страна "Технократи" е една голяма идея, която вдъхновява всеки от нас. А именно – да помогнем с каквото можем на децата да запазят и дори да разпалят своята вродена страст към учене. Да съхранят своето любопитство, растейки. Да не губят жаждата към експерименти и смелостта, с която приемат неуспешните такива, дори и когато бъдат критикувани.

Как възникна компанията?

В края на 2015-а започнах да мисля накъде искам да развивам Kombinat – локацията, в която се намираме (Athlon), както и самия себе си. След известно време прецених, че co-working бизнес не е нещо, което ме интересува силно и наблегнах на това, което ми е по-присърце - учене, експериментиране, споделяне и създаване. Така се роди Resonator и от там нуждата за STEAM обучения. Имах късмет да се запозная с Ивайло и така решихме, че тази част ще заживее живот на отделен проект и го нарекохме "Технократи".

Колко е голям екипът ви?

Много е малък за момента. Основно сме Ивайло, Филип и аз, Михайло, но получаваме помощ от доброволци и много външни хора. Визуалната ни идентичност е създадена от добър приятел и страхотен артдиректор и дизайнер - Димитър Петров. Илюстрациите, които вече поеха собствен живот, са дело на Тома Варсано. Също получаваме много подкрепа от екипа на Athlon и Resonator, по-специално от Божана Иванова. Всеки от нас има различен профил, но това, което ни обединява, е фокусът на работата ни – децата. Да ги виждаме след нашите обучения щастливи и развълнувани, научили винаги нещо ново за света и за себе си.

Кой продукт е вашата гордост – всъщност само един ли е? И какво точно прави?

Не искаме да се съсредоточаваме само върху един продукт или една насока. Същността на STEAM е именно в комбинирането на различни насоки знания, т.е. наука, технологии и изкуства. В тази връзка най-много се гордеем, че имаме много широк обхват, благодарение на предишния си опит, както и на компаниите, с които работим и с които си партнираме.

Защо, според вас, заслужавате място в популярната инициатива "Промяната"?

Нашата цел не е само да стигнем до популярност и широк кръг от медии, но най-вече да имаме реална, добре обмислена и работеща стратегия. За нас е важна ползата за децата. И ние я виждаме при всяко наше обучение, партньорство, курс - защото имаме директен контакт с хлапетата. Защото получаваме много позитивна и емоционална обратна връзка директно от родителите, също и от учителите. И не се налага да предполагаме. Дори и едно дете да постигне дори и само една малка победа на едно наше занимание, да научи нещо ново, да стигне до решение, да се зарадва чисто по детски на резултата - това за нас вече е успех.

А като компания – "Технократи" е показала не само сериозните си намерения, а и съответните резултати през последните две години. Съчетаваме умело идеалите си с реалистични очаквания и подходи, за да сме сигурни, че ще просъществуваме и да можем истински и дългосрочно да сме от полза за децата.

Какви проекти ви предстои оттук-нататък?

Работим вече успешно с частни училища, но бихме искали да имаме повече възможност да работим и с държавни. Предстои ни да организираме едно състезание с водородни коли, в което искаме да включим поне три държавни училища от по-малки градове в страната. Но и оставаме – да изслушваме нови идеи, да включваме нови доброволци в екипа ни.

Каква е промяната, която искате да постигнете с работата си?

В по-краткосрочен план най-съществената промяна, която искаме да видим занапред, е по-голяма ангажираност от хора в системата, преподаватели, директори. Ние искаме да работим с тях, а не срещу тях. Искаме да ни виждат като партньор, който може да им помогне да се адаптират към така или иначе случващите се промени. Онези промени, които произхождат от еволюцията на обществото, огромното количество информация, с която ние и поколенията след нас се сблъскват ежедневно, технологиите и необходимостта от мислещи хора.

А в дългосрочен план – да помогнем на децата да растат по-подготвени за света, по-адаптивни. Да запазят и доразвият креативността и увереността си. Да се превърнат в една по-добра версия възрастни от нас – и за себе си, и за другите, и за природата и света. И дори да направят света по-добро място за живеене за тях самите. Сигурно звучи доста идеалистично, но ако успеем да допринесем дори и със съвсем, съвсем мъничко в това, дори и само за няколко деца, смятам, че ще сме постигнали много.

 

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии