Учени идентифицираха опасен компютърен шпионски вирус

88128
Учени идентифицираха опасен компютърен шпионски вирус
Снимка: Интернет

Експерти по компютърна сигурност заявиха, че са открили вирус, който е настроен за кибер шпионаж и е засегнал правителства и компании на 31 страни и който е бил поръчан от една държава, предаде БГНЕС.

Учените от компанията за компютърна сигурност Kaspersky Lab уточняват, че този софтуер, известен като "Маската" или "Карето" е използван най-малко от 2007 г. и е особено сложен. Някои версии са способни да засегнат мобилните телефони и таблети, включително тези с операционна система на "Епъл" и "Гугъл". Тези експерти обясняват, че създателите на вируса, които изглежда говорят испански, може да са си служили с този софтуер, за да откраднат секретни документи.

Основни мишени на вируса са правителства и дипломатически мисии, компании от енергийния сектор, научни институти, частни финансови компании, се казва в документ на Kaspersky Lab. За жертвите заразяване с "Карето" може да бъде катастрофа", уверяват ок компанията за компютърна сигурност в комюнике. "Карето" засича всички канали за комуникация и събира основната информация от устройството на жертвата. Да бъде засечен е извънредно трудно, тъй като има защитни механизми срещу това и съответно остава скрит. Вирусът бе активен до миналия месец, когато неговите сървъри бяха спрени по време на разследването на Kaspersky Lab, обясняват учените.

"Имаме няколко основания да мислим, че този вирус е поръчан от държава. Създателите му са много квалифицирани и успяват и до този момент да останат неизвестни. Степента на оперативна сигурност на този софтуер е твърде висока за обикновена група кибер престъпници. Фактът, че хакерите, работещи с този вирус, изглежда говорят испански, е вероятно най-странният елемент в тази история", казват от Kaspersky Lab. "Като се има предвид, че повечето от хакерските атаки са изпълнени с коментари на китайски, използването на езици като немски, френски или испански е много рядко, се допълва в комюникето. Според разследването 380 жертви /правителства и компании/ от 31 страни са пострадали от вируса, включително Германия, САЩ, Франция и Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии