Учени разработиха гигапикселов фотоапарат

12317
Учени разработиха гигапикселов фотоапарат
Новата камера може да заснеме до 50 гигапиксела, което е 50 хиляди мегапиксела.

Чрез синхронизиране на 98 миниатюрни камери в едно устройство, инженери от университета Дюк в Северна Каролина, са разработили прототип на фотоапарат, който може да създаде изображение със смайващи детайли.

Резолюцията на камерата е пет пъти по-добра от 20/20 човешко зрение над хоризонтално поле от 120 градуса, пише sciencedaily.com.

Новата камера може да заснеме до 50 гигапиксела, което е 50 хиляди мегапиксела. Като сравнение, повечето масови фотоапарати могат да заснемат от 8 до 40 мегапиксела. Пикселите са отделните „точки” на данните – колкото по-голям е броят на пикселите, толкова по-добра е резолюцията на изображението.

Учените са на мнение, че след пет години електронните компоненти на камерите ще станат по-миниатюрни и ефективни, и ще направят гигапикселовите камери достъпни за широкия пазар.

Сони създаде фотоапарат за 3D снимки

!~Японската компания Сони (Sony) създаде първия в света фотоапарат, който може да прави снимки във формат 3D, съобщава Би Би Си. Фотоа...

Всяка една от микрокамерите в устройството улавя информация от конкретна гледна точка във видимата област на апарата. След това компютърен процесор обединява изображенията в една детайлна снимка. В много случаи камерата може да улови неща, които фотографът не може да види, но ще открие по-късно в снимката.

Засега прототипът на гигапикселовата камера е твърде голям – около половин квадратен метър и с дълбочина 50 см. Интересното е, че фотоапаратът съдържа само 3% оптични елементи, като всичко останало е електроника и процесори, нужни за асемблирането на цялата информация на едно място. Именно смаляването на тези елементи ще помогне камерата да стане достояние за широката публика.

Обикновено за да се постигне добра детайлност на снимките, към фотоапаратите се използва скъпа оптика, която не е достъпна за всеки. Целта на учените от университета е, това да може да се постигне и без нея, като едновременно с това фотоапаратът е достъпен за масовия потребител.

Редактор: Камелия Киричева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии