Ученици от Чепеларе отиват на състезание с електромобил в Лондон

2080
Ученици от Чепеларе отиват на състезание с електромобил в Лондон
Снимка: Shell Eco-marathon

Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н. Й. Вапцаров" в Чепеларе ще отбележи своето шесто участие в ShellEco-marathon Европа тази година. През юли месец в Лондон талантливите ученици ще се опитат да изминат най-дълго разстояние в категорията "Прототип", задвижван с електрическа батерия.

Най-младите български представители са започнали конструирането на новия автомобил “STORM-K” няколко месеца след края на ShellEco-marathon 2017. Тази година автомобилът е с изцяло променена визия с иновативна аеродинамична форма, която е плод на идеи, генерирани от ученици от 9 и 10 клас.

Със само 1 кВтч енергия български ученици ще опитат да минат 300 километра с електромобил

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе, ще се пр...

Направени са много подобрения, сред които е добавената телеметрична система. Тя измерва препоръчителната скорост и време, с които трябва да се измине всеки участък от пистата. Благодарение на самостоятелно разработения от отбора 4-инчов дисплей пилотът ще може да следи напрежението, консумацията на ток, както и показателите на телеметричната система.

Електромобилът е по-дълъг с 20 см, но въпреки това е oлекотен и тежи 40 кг – с 10 кг по-малко от миналата година. Изцяло нови са предното и задното окачване, както и лагерите. Добавена е черна кутия, чрез която след приключване на състезанието ще могат да се анализират данните за по-добра оценка на силните и слабите страни на колата.

"Категорията, в която участваме – "Прототип", задвижван с електрическа батерия, е една от най-конкурентните, но вярваме, че ще постигнем целта си да бъдем сред първите 10 европейски отбора и да развием скорост от 400 км/ч. Благодаря на Shell за предоставената възможност и за подкрепата през всички тези години", отбеляза ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров.

"Най-младите български участници вече са натрупали достатъчно опит, знания и кураж през годините, които ги мотивират да проектират изцяло подобрен автомобил. Вярвам, че техните усилия ще се увенчаят с успех и те ще достигнат целта си да се класират сред първите 10 европейски отбора в своята категория. Тази година екипът на Чепеларе представя усъвършенстван и по-ефективен автомобил, а именно това е целта на състезанието и техният труд се забелязва от журито", сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Ученици от Чепеларе се включват за трети път в престижно състезание (ВИДЕО)

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н. Й. Вапцаров" – град Чепеларе, ще се представи за т...

Новата визия на екологичния автомобил на учениците от Чепеларе ще бъде представен на специална церемония на 7 юни в София заедно с колите на другите български участници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии