Вирус на телефона ли? Да, възможно е

2169
Вирус на телефона ли? Да, възможно е
Снимка: Теленор

Пада ли батерията на телефона ви по-бързо напоследък? Ако и вие като мен, отговаряте положително на този въпрос имам новини за вас. Не, не е задължително апаратът да е некачествен, а всъщност има огромна вероятност да сте хванали вирус на мобилното си устройство.

Рязката разлика в работата на батерията е един от най-честите и явни признаци за това. И въпреки че много хора смятат, че да хванеш вирус на телефона е невъзможно, това не е съвсем така.

Теленор създава кампании, които приобщават всички за по-добро “утре”

Експертът по комуникации Вилиана Станева от Теленор сподели каква е стратегията на компанията когато става дума за социално корпоративн...

Миналата зима минах през подобно премеждие, затова споделям как се справих с проблема, за да спестя нерви и неприятности на други, които биха имали моя лош късмет.

На първо място, мобилните ни устройства са податливи на няколко различни вида атаки, споменавам такива като спама, фишинга, зловредния софтуер, червеи и така познатия троянски кон, със сигурност сте чували за него.

Моят проблем се оказа шпионски софтуер, който за съжаление успя да източи доста важна лична информация, преди да успея да реагирам. Все още не съм напълно сигурен как успя да се промъкне в устройството ми, но да, случи се и въпреки моите и на специалисти, с които се консултирах, усилия, проблемът не беше отстранен навреме, защото реагирахме след като вече всичко се беше случило.

Няколко месеца по-късно, докато плащах сметката си за телефон през мобилното приложение MyTelenor, попаднах на нещо интересно - “Онлайн защита”. Помислих си дали ще работи наистина? Реших да опитам, оказа се и много лесно да активирам услугата директно през приложението MyTelenor. Само с няколко клика и бях защитен. Но тъй като вече бях опарен веднъж, реших да се консултирам и с човек на място в магазин на оператора. Отидох в най-близкия до мен. Оказа се, че няма проблем да ми обяснят как действа услугата. Така няколко минути по-късно, вече бях наясно, че веднъж активирана, услугата работи непрестанно и веднага щом засече съмнителен сайт, приложение или друга опасност, ще ме предупреди за това. Освен това имам опцията да добавям сайтове, които смятам за съмнителни и искам да бъдат ограничени, към вече богатия списък. Или пък, мога да отбележа кои сайтове не искам да бъдат ограничавани. Като цяло свободата, която дава услугата, е много голяма и всеки сам може да направи настройките си, така че да отговарят на нуждите му.

Търговският директор на “Теленор България”: Основната ни цел е да предоставяме силно потребителско изживяване

Заради COVID-19, в краткосрочен план трябва да развием още дигиталните ни възможности, за да обслужваме още по-добре клиентите си. А те...

Още нещо, което ми хареса, е че няма нужда да се сваля допълнително приложение и работи директно през мрежата на Теленор. Огромен плюс се оказа, че не източва батерията на телефона ми, нещо от което се притеснявах доста.

Разбира се няма нужда да казвам, че “Онлайн защита” работи с всички телефони без значение от операционната система и води статистика за опасните сайтове, в които съм влизал, и опасностите, които услугата е спряла.

Нещо важно, на което се радвам, че ми обърнаха внимание при консултацията, е че “Онлайн защита” няма да работи, освен, ако не съм в мрежата на Теленор, тоест, ако използвам wi-fi, докато сърфирам през телефона или таблета.

Не бях обърнал внимание, докато активирах услугата, затова приятно се изненадах, когато разбрах, че първите три месеца са напълно безплатни, а след това таксата за използването се начислява към месечната ми сметка. Наистина удобно, защото си я плащам онлайн през приложението на Теленор. Оставям и линк, където можете да се запознаете по-подробно с “Онлайн защита”, а сега аз отивам да сърфирам на таблета, защитен и спокоен.

Теленор сподели опита от програмата си Open Mind в онлайн работилница за бизнеса

Теленор организира онлайн работилница за професионалното развитие на хора с увреждания. Събитието под надслов “Шанс за хората с р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com