Във виртуалния диалог аватарите изцяло заменят реалните хора

7976
Във виртуалния диалог аватарите изцяло заменят реалните хора

Досега ролята на аватар – самопрезентация на потребители в интернет – в научния свят беше доста ограничена. Психолингвистите са изследвали аватарите, за да разберат по-добре законите на взаимодействието между хората в реалния свят. Пълното изследване е публикувано в сп. Behavior Research Methods.

От дълго време психолингвистиката изследва проблема с взаимодействието на хората в диалога. Един от установените от нея начини е ориентацията на речевото поведение на другия. Говорещите постоянно обменят помежду си особености на своята реч.

Отложиха премиерата на "Аватар"

Лоша новина за феновете на „Аватар". Американският режисьор Джеймс Камерън обяви, че премиерата на продължението филма се отлага....

Неотдавнашни психолингвистични изследвания са установили, че степента на ориентация зависи от степента на признание на авторитетното мнение на човека, с когото си взаимодейства говорещият. И все пак малки изменения в скоростта на речта или интонацията трудно се фиксират с използваните по-рано методи за изучаване на диалога.

Последното изследване с прилагането на новата техника дава възможност с по-голяма точност да се определи как хората си влияят в разговора.

Във виртуалната реалност аватарът позволява да се създаде илюзия за физическо присъствие на човека, чието поведение и реч можем да контролираме до най-малки детайли. За провеждане на експеримента учените са създали два типа аватари, идентични по външен вид, но различни по поведение.

Единият изцяло възпроизвел човешката мимика, усмихвал се, повдигал вежди и можел да установява контакт на невербално ниво. Другият бил по-автоматизиран и не възпроизвеждал особеностите на мимиката.

Камерън обещава шок в новия "Аватар"

Известният режисьор и сценарист Джеймс Камерън заяви, че хората ще бъдат шокирани, когато видят трите продължения на "Аватар", които ...

Изследователите предложили на участниците в експеримента да играят на карти с компютъра, за да установят речевите реакции на истинския човек на виртуалния. При взаимодействието с „по-живия“ аватар участниците в експеримента го възприемали като реален. Изучаването на записаните речеви актове на граматическо ниво установило, че диалогът „човек-компютър“ в езиково отношение напълно съответства на диалога „човек-човек“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии