За звуците и хората

2896
За звуците и хората
Снимка: Начо Стригулев

Историята сочи, че когато Huawei навлезе в нов продуктов сегмент конкурентите има от какво да се притесняват. Компанията обикновено стартира с добър пръв продукт и след това надгражда агресивно. При това добре проработва нейната способност да създава качествен хардуер, както и умението да сключва успешни партньорства с водещи специализирани брандове. Добър пример за това са новите премиум аудио устройства на Huawei, които вече могат да бъдат закупени в България - слушалките FrееBuds Pro и FreeBuds Studio, домашната аудио колона Sound X, разработена с Devialet, както и “умните” аудио очила Huawei x Gentle Monster Eyewear II. В следващите редове ще споделим нашите впечатления от тези продукти.

Представените през септември безжични слушалки FreeBuds Pro са нещо повече от тотално надграждане на своите предшественици.Те са ТWЅ (Truе Wіrеlеѕѕ Ѕtеrео) Bluetooth cлyшaлĸи (тип “тапи”) с интелигентно активно шyмoпoтиcĸaнe (ANC). Оборудвани са с чипсета за носими устройства Kirin A1 и поддържат актуалния Bluetooth 5.2. Т.е. имат най-добрия хардуер и безжична връзка за толкова малко устройство. Всяка от двете слушалки има по две антени, които осигуряват 360-градусово покритие и стабилна безжична връзка.

Дизайнът е супер изчистен и функционален, и говори за добре свършена работа на дизайнерите и в R&D отдела. Комфортът е безупречен - правогълните стебла са неосезаеми, а силиконовите тапички пасват добре в ушния канал (има и два допълнителни размера). Познатият ефект “от три часа съм с тези слушалки и ме болят ушите” тук отсъства напълно. Извън сухите факти, още в първите минути ще имате усещането за рафинирано устройство, което ви харесва повече, отколкото сте предполагали.

Всичко това обаче са дреболии в сравнение с истинската магия на FreeBuds Pro - способността им да ви постави във ваш личен звуков балон, в който чувате точно толкова (или нищо) от външния свят, колкото искате. Терминът “активно шумопотискане” (ANC-Active Noise Cancelling) означава, че слушалките измерват и анализират околния шум, и след това динамично го погасяват с “контра звук”. Когато си сложите слушалките и включите ANC, всички фонови звуци изчезват без следа, независимо дали сте у дома или на улицата. Същото усещане за “оглушаване”, което получавате когато, да речем, излезете посреднощ до външната тоалетна на стара селска къща в някоя забита планинска махала. Да, шумопотискането на FreeBuds Pro е точно толкова добро. При телефонен разговор ефектът е двупосочен. Ако говорите с някого, той няма да чува грохота на минаващия близо до вас трамвай; или детето ви, което разбива играчката си в пода. Най-доброто шумопотискане сред слушалките “тапи”. За качеството на звука ще кажем само, че FreeBuds Pro са най-добре звучащото нещо, което можете да сложите в ушите си.

Те имат и най-пълния комплект от touch контроли сред слушалките от този тип. С приплъзвания и почуквания на стеблото можете да включвате и изключвате шумопотискането; да регулирате силата на звука; да пуснете или да спрете възпроизвеждането; да търсите (напред и назад) песента, която искате да си пуснете, както и да приемате обаждания. Използваната комбинация от жестове може да бъде настройвана в приложението AI Life, с което, между другото може да се правят настройки на всички умни устройства на Huawei, включително споменатите в този текст. Слушалките “усещат” кога ги носите и автоматично спират звука, когато ги свалите, и го пускат когато си ги сложите.

Приятна добавка е способността на FreeBuds Pro да поддържа връзка с две устройства едновременно, например лаптоп и смартфон. Това е супер полезно когато, да речем, сте си сложили слушалките, гледате видео на компютъра си и получите обаждане по телефона. Слушалките спират звука от видеото и пускат в ушите ви мелодията за звънене на вашия телефон. Съответно, можете да приемете разговора с едно докосване. Кутийката на слушалките служи и като зарядно, което може да се захранва безжично или през USB-C кабел. Батерията на FreeBuds Pro е доста държелива и осигурява 7 часа с шумопотискане и 4 часа без. Ако е напълно заредена кутията осигурява резерв за общо 30 или 20 часа, съответно без и със ANC. FreeBuds Pro имат и несравнимо съотношение цена/качество. В България цената им е от порядъка на 300 лева. Ако търсите безжични тапи можете да намерите доста по-евтини и по-лоши продукти, но нито един с такива качества и на тази цена. Краткият извод е, че FreeBuds Pro стърчат с глава над останалите слушалки от този вид.

FreeBuds Studio са по-големият, успял в живота, брат на FreeBuds Pro. С тях Huawei скача смело в дълбоките води на премиум слушалки с активно шумопотискане. Всичко казано за великолепното активно погасяване на звука (ANC) при FreeBuds Pro се отнася с пълна сила и за FreeBuds Studio. Тук шумопотискането има режим Awareness, който позволява да чувате и заобикалящата ви среда - шумът на вятъра в клоните на дърветата, звукът на наближаваща кола или гласът на някой срещнат на улицата познат, който се чуди защо не си сваляте слушалките, докато говорите с него. Има и режим Enhance Voices, който работи при гласови обаждания като осигурява ясен и чист звук в двете посоки. Другите неща, споделени между FreeBuds Studio и FreeBuds Pro са доста стабилната безжична връзка; възможността за свързване с две устройства едновременно и автоматичното спиране на звука при сваляне на слушалките.

44% от българите не са доволни от качеството на съня си, 70% обмислят закупуване на смарт часовник, с който да го подобрят

Сънят, стресът и животът Наскоро анонсираното проучване, проведено за Huawei от агенцията за социологически проучвания IPSOS в 11 държ...

Дизайнът е минималистичен, с изчистени линии и с усещане за висок клас. За това допринасят отличната изработка и добре подбраните материали с приятни за докосване текстури. Слушалките се предлагат в два цвята - черно и злато (златисто покритие на чашките и бежово на меките части). FreeBuds Studio са леки и комфортни, а цялостната им конструкция осигурява свобода за прецизно напасване според главата, която красят. Дясната чашка служи и като тъчпад, с който се управляват неща като възпроизвеждането и силата на звука. Има и три физически бутона - включване/изключване; Bluetooth, който стартира сдвояване с друго устройство, както и един, който цикли през режимите на шумопотискане. Специално Bluetooth бутонът е изключително удобен в своята гениална простота, която свежда сдвояването до едно натискане и чист дзен.

Слушалките звучат чудесно, с детайл, чистота; широк честотен диапазон (4Hz-48kHz); балансирани средни и ниски; добро дефиниране на отделните инструменти; без сватбарски бас и без “размазване”. Ако нямате опит с премиум слушалки FreeBuds Studio ще отворят пред вас един прекрасен нов аурален свят. Батерията осигурява 24 часа слушане с едно зареждане, при изключено ANC, и до 20 часа с активирано шумопотискане. Ориентировъчната цена е 500 лева, което си е прилично за премиум слушалки. А при положение, че това е първият опит на Huawei в тази категория, можем да очакваме, че следващите версии грижливо ще пометат пода с конкуренцията, два пъти. Ще бъде интересно, със сигурност.

Сега си представете едни яки, скъпи слънчеви очила от известен бранд, с титаниеви рамки. След това си представете, че в тези напълно нормално изглеждащи очила са вградени безжични слушалки, с които можете да слушате музика и да говорите по телефона. Всичко това е със солидна изработка и впечатляващ дизайн, от ергономична и естетическа гледна точка.

Това е краткото описание на Huawei X Gentle Monster Eyewear II - вторите "умни" очила на Huawei, създадени в партньорство с корейския моден бранд Gentle Monster. Ако навлезем в детайли, високоговорителите, скрити в рамената на очилата, насочват звука в правилната посока, т.е. в ухото. Това върви в комбинация с някои допълнителни аудио хитрини и с динамично регулиране на силата на звука. Резултатът е, че чувате ясно, без хората наоколо да чуват същото.

Непосилната лекота в избора на нов смартфон

Нека поговорим за житейските избори. В древните писания е казано, че човек и добре да живее, в един момент трябва да си вземе нов смарт...

Eyewear II се зареждат безжично през техния калъф, който служи и за зарядно. Едно зареждане осигурява 5 часа музика и 3 часа и половина разговори. Възпроизвеждането на музика и приемането на обаждания се управляват чрез докосване (почукване и приплъзване) на рамената. Това, честно казано е удивително постижение, при положение, че всичко е незабележимо вградено в очила. Като единствената разлика с “нормални” очила е, че рамената са малко по-широки, а общото тегло е “с една идея” повече от обичайното. Още нещо - струва си да се отбележи, че Eyewear II имат най-добрата изработка, дизайн и чисто усещане за лукс, сред устройствата от този вид. Този пълноценен хибрид между маркови очила и безжични слушалки върви за около 700 лева. Усещането е за рисков и иновативен продукт, който е създаден, освен всичко друго, за да демонстрира технологично превъзходство. И го прави, доста успешно.

Друго ново попълнение в аудио колекцията на Huawei е домашната Bluetooth аудио колона Sound X, която може да бъде открита на ориентировъчна цена от 700 лв. Тук компанията отново прилага успешната си стратегия да сключва партньорства с уважавани специализирани компании. Sound X е рожба на сътрудничеството с култовия френски аудиофилски бранд Devialet. Колоната е с чудесен дизайн от близкото бъдеще, носител на респектиращата награда 2020 iF Award. Освен, че е естетически обезоръжаващо от пръв поглед, тялото е с характерните за Huawei качествени материали и върхова изработка. Можете да го сложите където си искате във всекидневната с еднакво добър резултат. Или да го занесете за озвучаване на някой купон.

Sound X има 8 неодимиеви говорителя (включително два нискочестотни) с обща мощност от 65W, които създават 360-градусова звукова среда и честотна лента 40Hz-40kHz. Басът е открит, буквално и така можете едновременно да видите, чуете и усетите ниските честоти. В същото време гениалните патентовани аудиоинженерни хакове на Devialet осигуряват чист, мощен звук, без изкривяване и нежелани вибрации, дори ако надуете звука на макс. Ако решите да отмъстите за снощната чалга на съседите с малко сутрешен Slayer, те ще могат не само да усетят събуждащата енергия, но и да оценят в детайл китарния звук на Кери Кинг. Да, въпреки компактния си размер (височина 20,3 см, диаметър 16,5 см, тегло 3,5 кг), колоната има достатъчна звукова мощност (до 93dB), за да ви осигури акт от полицията. В кратко обобщение, със Sound X имаме комбинация от естетическа приятност, мощност и звукарско аудио.

 

Автор и снимки: Начо Стригулев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com