Заради онлайн пиратство САЩ ни вкараха в специален списък за наблюдение

2915
Заради онлайн пиратство САЩ ни вкараха в специален списък за наблюдение
Снимка: iStock

Съединените щати поставиха България под наблюдение дали спазва правата върху интелектуалната собственост - т.е. от Вашингтон ще ни следят за онлайн пиратство.

Службата на главния търговски представител на САЩ (USTR) добави също и Беларус към списъка за наблюдение, съобщи агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

За България има специален доклад, тъй като страната не е обърнала достатъчно внимание на недостатъци в разследването на случаи на онлайн пиратство. Миналата година USTR обяви, че ще направи преглед на страната ни именно по тази причина.

Пиратски сайт за безплатни електронни книги е бил спрян от ГДБОП

От ГДБОП са спрели незаконно разпространение на литературни произведения в интернет. Специализираната операция е проведена миналата сед...

Беларус влиза в списъка заради нов закон, легализиращ неразрешено използване на защитени с авторски права произведения от страни, които налагат санкции на Минск заради подкрепата за Русия във войната в Украйна. Удължава се и обявеното миналата година спиране на прегледа на украинските практики в областта на защитата на интелектуалната собственост - заради руската инвазия.

Докладът на САЩ за спазване на правата върху интелектуалната собственост включва 29 държави в списъка за наблюдение или приоритетно наблюдение. В приоритетния списък за 2023 г. са включени Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела. 

България е в списъка с по-ниска категория на опасност, като в него влизат и страни като Канада.

През април 2022 г. САЩ обявиха, че ще проведат специална проверка на България за това защо през последните 5 години изобщо не напредва в изпълняване на дадените обещания за преследване на случаи на онлайн пиратство и нарушение на интелектуалните права.

САЩ: Защитата на интелектуалната собственост ще подобри инвестиционния климат в България

„Постигането на напредък в защитата на интелектуалната собственост би засилило върховенството на закона в България и би подобрило...

Преди седмица българското служебно правителство предложи законопроект за промени в Наказателния кодекс, с които да завишат наказанията в тази област. Те предвиждат създаването и поддържането на пиратски торенти, уебплатформи и чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържание да се наказва с до 6 години затвор и глоба до 10 000 лв.

Предметът на престъплението ще се отнема в полза на държавата само ако принадлежи на извършителя. Разрешава се използването на специални разузнавателни средства срещу интелектуалното пиратство. Не се предвижда наказване на отделните потребители на пиратски произведения.

В мотивите към проекта беше обявено, че той е внесен заради "отправените към държавата критики по Раздел "Специален 301" от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството". Преди години България беше в този черен списък, но излезе от него след много мащабни полицейски операции.

ОЩЕ: Създаването на условия за онлайн пиратство става престъпление

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии