Големите победители на "Оскарите" 2020 вече са ясни - ето ги (СНИМКИ)

7312
Големите победители на "Оскарите" 2020 вече са ясни -  ето ги (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Новите лауреати на Американската филмова академия вече са известни - хората, които грабнаха най-ценните награди в света на киното, а именно - "Оскарите". За пореден път наградите бяха дадени в Dolby Theatre - много дълга вече традиция.

Най-добър филм стана "Паразит" - филмът, който обра наградите за най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добър чуждоезичен филм. За пръв път чуждоезичен филм грабна "Оскар" за най-добър филм в цялата история на наградите. Продукцията взе приза в конкуренцията на "Пълно ускорение", "Ирландецът", "Джоджо Рабит", "Жокера", "Малки жени", "Брачна история", "1917", "Имало едно време ... в Холивуд". Наградата беше връчена от двукратната носителка на "Оскар" Джейн Фонда.

Най-добър режисьор стана кореецът Понг Джун Хо, който взе наградата с "Паразит". "Най-личното е най-творческото", каза при награждаването режисьорът, цитирайки Мартин Скорсезе, който също се състезаваше за наградата с "Ирландецът", но не успя да я вземе - за пореден път. Други големи имена, победени от Понг Джун Хо, бяха Сам Мендес за "1917" и Куентин Тарантино за "Имало едно време ... в Холивуд". "Искам да разделя статуетката за всички", завърши кратката си реч Понг Джун Хо.

Без изненада, "Паразит" спечели "Оскар" и за най-добър чуждестранен игрален филм. В тази категория бяха номинирани "Les Miserables" (Франция), "Болка и величие" (Испания), "Corpus Christi" (Полша), "и "Медена земя“ (Северна Македония). Южнокорейският филм разказва историята на три семейства, две от които разчитат на третото, за да живеят - чрез поредица от измами, а картината разкрива невероятната страна на социалния статус за немалко хора в Южна Корея. Филмът спечели наградата и за най-добър сценарий.

Призът за най-добра мъжка роля отиде при Хоакин Финикс, за изпълнението му в "Жокера". За пръв път той печели "Оскар", след като беше номиниран четири пъти досега. Финикс победи в конкуренцията на Антонио Бандерас ("Болка и величие"), Леонардо Ди Каприо ("Имало едно време в Холивуд"), Адам Драйвър и Джонатан Прайс. Учудващо или не, но Бандерас за пръв път беше номиниран за "Оскар".

В речта си при вземането на наградата Финикс наблегна на развитието на човешката раса и това как налагаме превъзходство, а не любов. "Тичай с любов към спасението и мирът ще те последва", каза Финикс за финал - думи на брат му.

Най-добра актриса стана Рене Зелуегър за ролята ѝ в "Джуди" - втори "Оскар" за нея, при четири номинации. Тя спечели в конкуренцията на Синтия Ериво ("Хариет), Скарлет Йохансон ("Брачна история") и Чарлийз Терон (Бомба със закъснител). Зелуегър говори за ролята си - тя играе Джуди Гарланд, и отправи думи на възхвала към всички жени, чиято роля за формирането на обществото ни остава все така непризната.

Легендата на Холивуд Брад Пит спечели първия си "Оскар" за поддържащата си роля на уволнен каскадьор в одата на Куентин Тарантино за 60-те години, "Имало едно време ... в Холивуд", предаде БГНЕС.

Пит беше отличен на фона на конкуренцията от бивши носители на "Оскар" - Джо Пеши, Ал Пачино, Антъни Хопкинс и Том Ханкс.

"Аз съм малко заблуден. Не съм човек, който да поглежда назад, но това ме накара да го направя", каза Пит пред публиката в Dolby Theatre. "Някога в Холивуд ... не е ли това истината", добави той, цитиран от БГНЕС.

Колежката му Лора Дърн успя да завоюва наградата за поддържаща роля. Тя я спечели за изпълнението си във "Брачна история", като победи имена като Скарлет Йохансон, Флорънс Пю , Марго Роби, и Кати Бейтс. Дърн имаше още една причина да празнува - тя взе наградата на рождения си ден, като я посвети на родителите си - актьорите Диан Лад и Брус Дърн.

Най-добър анимационен филм стана "Играта на играчките 4" - третата златна статуетка за иновативния франчайз Pixar за колекция от играчки, стойността на приятелството и приемането на промяната. "Играта на играчките 3" спечели същата награда през 2011 година, както и "Оскар" за най-добра оригинална песен – признание за компютърно анимираните филми, създадени от Disney.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Хю Грант: Новият филм за Бриджит Джоунс ще бъде тотална бомба

Инцидент при снимките на филм на Еди Мърфи: Има ранени

Ан Хатауей: Целунах 10 мъже, за да получа важна роля

Алек Болдуин нападна антиизраелска активистка (ВИДЕО)

Неразпознаваем: Последната СНИМКА на Ален Делон натъжи света

Помните ли Жаси от "Сделка или не"? Няма да познаете какво работи днес (СНИМКА)

Участничка в "Ергенът" се оплака след предаването. Вижте защо (СНИМКА)

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Владимир Зомбори с любовно обяснение на сцената на "Като две капки вода"

Предстои грандиозният бал на музея "Метрополитън" - Met Gala

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com