Клуни алармира за зверствата в Судан

5469
Клуни алармира за зверствата в Судан
Актьорът-правозащитник разказва за "глад, изнасилвания, липса на хуманитарна помощ"

Холивудският актьор Джордж Клуни ще разкаже на американския сенат и света как суданските военни извършват престъпления, атакувайки цивилни в южната част на страната.

Актьорът-правозащитник е един от основателите на организацията Satellite Sentinel Project, която събира и анализира информация за суданските въоръжени групировки. Идеята на проекта е възникнала в актьора след пътуването му в Судан през 2010 година. След връщането си в Съединените щати той, заедно със съмишленика си Джон Прендергаст, се заема да създаде база данни на базата на спътникови снимки, които свидетелстват за военни престъпления, както и от съобщения, които пристигат от зоната на конфликта.

Клуни: Все ми е тая, че ме мислят за гей

Въпреки слуховете, които се разпространяват, че Джордж Клуни е бил хомосексуален, той се чувства добре в кожата си. Щастлив в любовта...

"Има разлика между двете армии, които воюват там, и това, което Женевската конвенция определя като военни престъпления", каза Клуни пред организацията Съвет за международни отношения, която заседаваше в Ню Йорк, часове след пристигането си от планините Нуба.  

Там се водят сражения между армията и бунтовници, които искат присъединяване към Южен Судан. Клуни алармира за "глад, изнасилвания, липса на хуманитарна помощ". Суданските войници "тероризират тези хора и ги убиват, надявайки се това да ги прогони", каза той. Джордж Клуни от месеци алармира медиите и политически ръководители за насилието в Судан. Той дори се зарази с малария при последното си пътуване там през януари.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com