Кралица Елизабет II: Риск е принц Уилям да замине за Афганистан, принц Хари да отива

7704
Кралица Елизабет II: Риск е принц Уилям да замине за Афганистан, принц Хари да отива
Снимка: Getty Images

Кралицата е искала и принц Уилям, и принц Хари да се бият срещу талибаните в Афганистан. След това обаче тя размислила и преценила, че е твърде рисковано бъдещият наследник на трона да бъде изпращан на война. Тази информация разкри бивш командир на Британската армия.

Решението дали принцовете трябва да вземат участие в конфликта е било обсъждано на среща между покойната кралица Елизабет II и генерал Сър Майк Джексън, който тогава ръководи армията. В предстоящ да излезе документален филм на ITVX, озаглавен "Истинската корона", въпросният Сър Джексън разкрива подробности от негови лични срещи с Кралицата, което представлява нарушаване на протокола. Ето какво казва той във филма: "Какво се случва на тези срещи и кой какво казва и на кого, остава като информация само между хората, участващи в събирането, но аз ще наруша правилото да не се споделят подробности."

Сър Майк Джаксън продължава: "Тя беше напълно ясна. Каза: внуците ми са в армията, така че трябва да изпълнят дълга си." И това беше. След това обаче се реши, че за Уилям, който е пряк наследник на трона, рискът е прекалено голям. Но за по-малкия му брат Хари рискът е приемлив."

Снимка: Getty Images

От документалния филм "Истинската корона", който ще бъде излъчен на 20 април, става ясно, че Елизабет II сериозно е мислила по въпроса и е изискала детайлна информация относно риска, на който са изложени британските войници в Афганистан, пише DailyMail. В продукцията Сър Джон Скарлет, който тогава е директор на МИ6, казва: "Разбира се, че на нея всичко ѝ беше ясно. Тя имаше пълен достъп до изключително количество вътрешна информация повече време от всеки друг. Уилям много искаше да отиде. Тя беше много дискретна. Можеше да се разчита на нея и винаги внимаваше за детайлите. Спомням си, че тогава си помислих: "Леле, Нейно Величество знае повече от нас.", споделя още Сър Джон Скарлет.

Обявиха кой е най-популярният жив представител на британското кралско семейство

Последните две години не са никак лесни за британското кралско семейство. Различни събития, сред които кончината на кралица Елизабет II...

След дипломирането си Уилям изкара пълен тренировъчен курс в Кралската военна академия "Sandhurst" в продължение на 44 седмици, а през декември 2006 г. бе повишен във военен офицер. До 2008 г. бе част от кралската кавалерия, а след това е причислен към Кралските военновъздушни сили и Военноморските сили. Принц Хари служи в армията в продължение на 10 години, издигайки се до чин капитан. Бил е на две военни операции в Афганистан - през 2007/2008 г. и през 2012/2013 г.

Снимка: Getty Images

Във филма "Истинската корона" участие взима и Марк Канн, който е директор на Фондацията на британските сили. Канн споделя следното: "Уилям много искаше да отиде в Афганистан. Но положението беше сложно и някои големи умове и хора с опит обсъдиха нещата. Мисля, че ситуацията беше доста деликатна. Всеки, който е бил в армията, но не е бил на мисия, усеща чувство на разочарование."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Джон Бон Джоуви: Не бях светец в брака си, но от наркотиците ме е страх

Ан Хатауей разкри точната причина да спре да пие алкохол

Отвличане в "Ергенът"! Екипът на предаването се оттегля

Холивудска актриса призна, че крал Чарлз III е флиртувал с нея (ВИДЕО)

Почина Юми Кацура - една от най-прочутите японски дизайнерки в света

Димитър Рачков издаде какъв е бюджетът на "Като две капки вода"

Дама от "Ергенът" разкрива всички тайни на предаването в тефтерче (СНИМКИ)

Панайот Панайотов като Мик Джагър с категорична победа на полуфинала в "Като две капки вода"

Камила е невинна: Истината за развода на Даяна и Чарлз

Вижте как е изглеждала Франциска Йорданова преди Dancing Stars (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com