Принцеса Даяна: Модна икона и вдъхновение за дизайнерите

6658
Принцеса Даяна: Модна икона и вдъхновение за дизайнерите
Снимка: Getty Images

И до днес принцеса Даяна е олицетворение на промяната в кралския двор на Великобритания, а любовта, която хората изпитват към нея, продължава да е все така силна. Причините за топлото отношение към Даяна се крият в характера ѝ, в начина, по който се държи, докато бе омъжена за Чарлз, и дори в бунта ѝ и нелепата ѝ смърт на 31 август 1997 г.

Освен всичко, Даяна бе и модна икона. Стилът и вкусът ѝ към дрехите и аксесоарите действаха като вдъхновение за дизайнерите и пример за всички останали. На 1 юли щяха да се навършат 62 години от рождението ѝ, а наследството от безбройните и емблематични тоалети продължава да живее, благодарение на Z-поколението, пресъздаващо визиите ѝ под формата на милиони TikTok видеоклипове, често озвучавани от хита на рапъра Ice Spice "Princess Diana".

Стилът на Даяна е жив и днес

Близо 26 години след преждевременната ѝ смърт, Даяна успява да се задържи като може би най-актуалната модна икона в историята, а дизайнерите постоянно черпят вдъхновение от нея. Наскоро Jacquemus показа в двореца Версай най-новата си колекция, наречена "Le ChouChou", посветена на покойната принцеса. Дизайните в ревюто, ръководено от Саймън Порт Жакмус, бяха описани като любовно писмо до Даяна. През цялото време на модния подиум имаше ясни препратки към стила на Даяна, включващи емблематични за 80-те години на миналия век мотиви.

Снимка: Getty Images

Кендъл Дженър пък се разходи по модния подиум в ромпер, наподобяващ облак, който напомняше сватбената рокля на Даяна. Визията беше украсена с огърлица от перли и сапфири в стил "чокър" - ясна препратка към елемента, носен от принцесата. Този тоалет често се споменава от модните и кралските експерти като най-добрата част от богатия гардероб на Даяна, както и като един от най-разпознаваемите от публиката.

Снимка: Kendall/Instagram

"Даяна носи роклята през юни 1994 г. в галерия Серпентайн, същата вечер, когато (тогавашният) принц Чарлз призна за аферата си с Камила Паркър Боулс", казва кралският коментатор и звезден стилист Лирой Докинс пред Euronews Culture и добавя: "Това не беше първият ѝ избор за тази вечер, тя щеше да носи Valentino, но изтече информация за това какво ще облече, затова Даяна избра да облече прословутата днес рокля на отмъщението, която беше създадена от Кристина Стамболиан". Роклята постига желания ефект, като се озовава на първите страници на вестниците, които съобщават новината за аферата на Чарлз.

ОЩЕ: Пускат на търг бижута, носени от покойната принцеса Даяна

Визията отдавна е пресъздадена от мнозина, включително от кралица Камила. През 1995 г. тя се появява на парти в "Риц" в Лондон - първото ѝ излизане като официална приятелка на Чарлз в почти идентична рокля с тази на Даяна. Макар че Камила дори избира да я стилизира по подобен начин - с перлен чокър и характерния за Даяна черен чорапогащник, опитът е масово упрекван от модните критици и критикуван като слаба имитация на стила на Даяна.

Култовият пуловер с "черната овца"

Не само вкусът ѝ към официалните рокли обаче е превърнал Даяна в модна икона. Нейните визии са били и остават също толкова възхвалявани, дори когато се е обличала неофициално, пише Fakti. Идеален пример за това е пуловерът ѝ с черната овца. Някога той е бил част от ежедневния ѝ гардероб и ще бъде продаден на търг в Sotheby's в Ню Йорк през август тази година, като стойността му се оценява на 80 000 долара. Пуловерът е на марката за Warm&Wonderful и е бил носен от Даяна на редица мачове по поло през 80-те и 90-те години на миналия век. Въпреки че цената може да изглежда висока, освен обикновена дреха, това е и част от кралската история.

Палавите шегички, които Даяна е изпращала, но не на съпруга си (СНИМКИ)

Покойната принцеса Даяна очевидно е имала палаво чувство за хумор. Това стана ясно, след като изпращани от нея картички към гръцкия кра...

Снимка: Getty Images

Даяна е била известна с това, че прави изявления чрез тоалетите си и когато започват да се появяват слухове за трудности в брака с Чарлз, пуловерът с контрастна черна овца започва да се възприема като намек от страна на принцесата за това как тя се чувства в кралското семейство, а именно като "странна".

Стилистката Бела Хигнет казва, че според нея плетивото заслужава да се продаде на цената, на която е оценено. "Мисля, че пуловерът със сигурност ще се продаде за около 80 000 долара - това е толкова емблематично произведение, което продължава да се копира отново и отново", казва тя пред Euronews Culture и добавя: "Дали пуловерът е имал скрито значение? Дали Даяна наистина се е чувствала като черната овца на кралското семейство? Мисля, че всички знаем отговора на този въпрос!"

Ботушите с жаби, носени от Уилям и Хари

"Модните избори на Даяна не само за нея самата, но и за синовете ѝ - принцовете Уилям и Хари, все още оказват влияние в днешния свят", казва Лерой Докинс. Пример за това са ботушите "Уелингтън" с жаби, с които Даяна обува Уилям и Хари през 80-те. Тази година британският дизайнер JW Anderson дебютира в сътрудничество с Wellipets и "Frog Clogs", които имат жабешки лица, жълти очи и червени усти. Обувките украсяват краката на много стилни мъже и са знак за трайната популярност на модния вкус на Даяна. Обувките "Frog Clogs", които се предлагат в зелено, жълто и синьо, се продават на цена от 395 евро и се радват на постоянно търсене от момента на пускането им на пазара.

"Даяна беше икона, защото не се страхуваше да експериментира с модата и модните си решения, изящни елементи, смели цветове и послания, криещи се във визиите ѝ", казва Лирой Докинс и добавя: "Много от стила ѝ беше обмислен и съставен с цел".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

След "Ергенът": Кристина и Мария признаха какво мислят за Алек (СНИМКИ)

Участници в "Игри на волята" станаха родители (СНИМКИ)

Любимка на шеф Ангелов напусна Hell's Kitchen (СНИМКA)

Неочаквано в "Ергенът" две дами останаха без роза. Вижте кои (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com