Sofia Dance Week 2012 започва

808443
Снимки:

Официалното откриване на SOFIA DANCE WEEK 2012 е на 29 септември (събота) от 20.00 часа в зала 1 на НДК с хип-хоп спектакъла Standards на френския хореограф Пиер Ригал. Веднага след края на представлението е стартът на откриващото парти с DJ DENA и DJ It’s Personal в зала 9. Входът за партито е безплатен при показване на билет от спектакъла Standards. Пиер Ригал е изключително интересна личност, което има уникално отражение върху работата му. Няколко любопитни факта от биографията му, които ще видите облечени в танц в спектакъла Standards.

***

Пиер Ригал открива Sofia Dance Week 2012

Пиер Ригал се завръща в София, за да открие петото издание на Sofia Dance Week 2012 с най-новия си спектакъл "Standarts". Звездата идв...

Пиер Ригал започва да танцува на безумно късните 29 години. За традиционните професии това е съвсем нормална възраст за старт в кариерата, но в сферата на танца нещата стоят по съвсем различен начин. Много танцьори прекратяват участията си около 40-годишна възраст и започват да преподават, без да имат собствени изяви. Това се дължи на чисто физическите възможности на тялото, тъй като танцът е свързан с всекидневни репетициии и натоварване. Въпреки това, той е световноизвестен и един от най-успешните хореографи и изпълнители в сферата на съвременния танц в момента.

***

Преди да се потопи в необятната танцовя вселена, Пиер Ригал е бил спортист в дисциплината бягане на 400 метра с препятствия. След контузия, той прекратява спортната си кариера и се отдава на танца. Този период от живота му го учи на много и развива у него специфични умения, които той продължава да използва до днес. Интересно е, че основен похват в работата му е създаването на препятствия, които след това трябва да се разрешат. Докато в спорта се търси най-ефикасния начин, без оглед на неговата красота, в изкуството често е обратното. Понякога, обаче, се оказва, че простото и ефикасно решение в танца също може да е носител на красота.

***

Майстори на съвременния танци от Австрия и Испания се включват в Sofia Dance Week

Пъстрата програма на Sofia Dance Week  2012 се допълва с още две представления, изследващи по свой собствен начин човешкото тяло к...

Пиер Ригал завършва Икономика и математика в университета. Теоремите, точните формули и вечните принципи са напълно полюсни на изкуството като смисъл и дефиниция и на съвременния танц като непрекъснат експеримент. Той преосмисля и прилага наученото в работата си като хореограф. Ригал се вдъхновява от прецизността на точните науки и от геометрията, осмислена като движение. За него математиката е висша форма на знание, което я доближава до поезията на танца.

***

Първият му спектакъл Erection, който Пиер Ригал създава на 29 години, e соло проект. Това е голямо предизвикателство за всеки танцьор, особено за някой, който тепърва навлиза в тази сфера. Причината се оказва напълно алтруистична. „Не искам да ангажирам други хора в тази мъка”, си е казал той.

***

Зрелищно танцово шоу върху фасадата на НДК

По случай петото си юбилейно издание международният фестивал за съвременен танц SOFIA DANCE WEEK подарява на жители и гостите на град С...

Спектакълът Standards се реализира от 8 хип-хоп танцьора (4 жени и 4-ма мъже), които се занимават с хип-хоп от 10 години и специализират в различни стилове на танца: брейк, джаз, хаус, фрий стайл, контактен танц, поп, попинг. През 2009 г. Steve Kamseu става победител в най-голямото международно хип-хоп състезание в света Juste Debout във Франция. В състава има и любовна двойка в лицето на Camille Regneault и Julien Saint Maximin. Те се срещат за спектакъла Asphalte, който българската публика видя през 2009 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com