Има изтичане на газ от две от цистерните в Хитрино

1176
Има изтичане на газ от две от цистерните в Хитрино
Снимка: БГНЕС

Има изтичане на газ от допълнителни две цистерни. Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова след заседание на кризисния щаб в Хитрино.

„Наблюдаваме много внимателно ситуацията на терена в Хитрино. Има известно усложняване на обстановката – изтичане на газ от две цистерни и това налага да обмисляме решенията по-внимателно“, обясни Бъчварова, цитирана от "Фокус".

Шестима от пострадалите в Хитрино остават в тежко състояние

Шестима от жителите на село Хитрино, където вчера се взриви влакова композиция с газ, са в много тежко състояние в две варненски болниц...

Тя призова за търпение и спокойствие, за да може да се работи да се взимат най-добрите решения. По думите й най-важното в момента е да се справят със ситуацията без рискове. Тя заяви, че вероятно ще се наложи гражданите да останат извън селото по-дълго.

„Трябва да са наясно, че най-важното е да предотвратим рисковете. Ако някой има нужда от нещо, от което има потребност в този момент - да се обръща към кмета за допълнителна информация“, каза тя. И призова никой да не се опитва да влиза в селото. Бъчварова заяви, че работата по обезвреждането на цистерните вече е започнала. „В момента се прави повторен оглед. Опитваме се да вземем решение, което е най-малко рисково“, подчерта тя.

„Основната ни грижа в момента е да няма риск за хората, които трябва да се справят с тази ситуация. Това е първото и най-важното. Оттук нататък са всички останали решения“, подчерта Бъчварова. Тя добави, че допълнителна информация ще бъде оповестена, когато има конкретен резултат и напредък.

По думите на главния секретар на МВР Георги Костов ситуацията се е обострила в сравнение с вчера.

Изтеглят цистерните от Хитрино

Започна операция по изтегляне на останалите цистерни от влака в шуменското село Хитрино. Седем души загинаха, а 29 са ранени след като...

"Снощи имаше теч от една от цистерните. Имаше и контролиран факел, който колегите от ПБЗН поддържаха, така че да няма обгазяване на населеното място. Виждате колко е ясно времето, температурите паднаха и този факел загасна“, коментира Костов. „С вдигане на температурите предстои населеното място да бъде обгазено. Затова и преценката вчера да бъде евакуирано цялото село от днешен поглед е изключително правилна. На място са най-добрите специалисти – и от МВР и външни газови специалисти, които са доброволци и рискуват живота си в момента. Нека ги оставим да вземат едно нормално професионално решение. Това е най-доброто, с което държавата разполага“, каза още гл. комисар Георги Костов.

„Достатъчно хора има в момента, те трябва да бъдат оптимален брой. Можем да наситим мястото с колкото хора пожелаем, но защо да рискуваме живота им? Адекватни и напълно нормални мерки са взети“, каза още той.

„Разбрах, че хората имат животни в домовете си. Сутринта регистрирахме един опит за пробив на блокадата. Искам да се обърна към гражданите – опасно е да се влиза в момента в селото, независимо по какви подбуди. Ще намерим начин да осигурим прозорец, за да се нахранят животните или наши служители ще минат да им раздадат фуража, но хората да не се опитват да пробият блокадата”, каза още Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен