Управителят на "Булмаркет" с уклончиво обяснение за собствеността на фирмата

2559
Управителят на "Булмаркет" с уклончиво обяснение за собствеността на фирмата
Снимка: БГНЕС

Ако има грешки, които се установят в експертизи и следствието, готови сме да понесем отговорност. Това заяви управителят на "Булмаркет ДМ" Станко Станков. Той говори от името на "Булмаркет Рейл Карго" ЕООД, чиито товар предизвика взрива в Хитрино. "Булмаркет Рейл Карго" е дъщерна фирма на "Булмаркет ДМ".

Бързата ми проверка специално на този влак не показа никакви отклонения от вътрешните правила. Работното време е спазено, инструктажът е направена, композицията е композирана правилно, заяви Станков пред Нова телевизия. По думите му са измислици

Московски: "Булмаркет" е била прелицензирана през пет години

Компанията „Булмаркет”, чиято собственост са взривилите се вагони в с. Хитрино, е била прелицензирана през пет години и ням...

Управителят на фирмата не изключва възможността машинистите все пак да са карали с по-висока скорост от разрешената. По този въпрос се очаква точна информация от черната кутия на влака. Най-настоятелно искаме да не се пипа нищо на мястото на инцидента, за да се изясни всичко, добави Станков. Той обобщи версиите за катастрофата – превишена скорост, повреда в цистерните и неизправности в железния път. За неизправности в железния път ни сигнализираха и други оператори, добави Станков.

Същевременно БНТ официално обяви, че не може да даде ясен и точен отговор кой е собственик на "Булмаркет ДМ" ЕООД. Видимо собственик на фирмата е Станко Станков, заедно с "Вектра Консулт", която се държи от кипърска офшорка - "Бурунди Сървисис Лимитид" (Burundi Services Limited). Станков твърди, че изцяло е собственик на "Булмаркет ДМ" – и като физическо лице, и като собственик на "Вектра Консулт". Кипър не е офшорна зона, добави Станков, който обясни, че регистрацията на „Бурунди” е "наследена" и "вероятно скоро можем да го променим".

Съгласно данните в Търговския регистър 60% от "Булмаркет ДМ" ООД принадлежат на "Вектра консулт" ЕООД, която е 100% собственост на кипърската офшорка "Бурунди Сървисис Лимитид" (Burundi Services Limited). "Булмаркет ДМ" има още три дъщерни фирми - "Булмаркет автотранспорт" ЕООД, "Олео протеин" ЕООД и "Порт Булмаркет" ЕООД, които се намират в една сграда в Русе, но на различни етажи.

Основната дейност на "Булмаркет ДМ" е продажба на горива на едро. През миналата година фирмата има 5,4 млн. лева печалба. От продажбата на пропан-бутан компанията са 144 млн. лева. Постъпленията от дизелово гориво са 45 млн. лева, от битум - 20 млн. лева, от биодизел - 13 млн. лева.

Взривът в Хитрино е необясним и мистериозен, твърди шефът на "Булмаркет"

Взривът, който се е получил в Хитрино, е напълно необясним и мистериозен. Това заяви Станко Станков, управителят на „Булмаркет&rd...

"Булмаркет ДМ" е и първият частен железопътен оператор в България - от 2005 година насам, притежава и лиценз за международни жп транспортни услуги. За 2015 година дружеството отчита 19,1 млн. лв. приходи от услуги, свързани с жп транспорт.

Интересен коментар пред bTV направи икономическият министър Божидар Лукарски. Той заяви, че "Булмаркет" не обект на проверка от икономическото министерство, след като му беше посочено, че покрай фирмата изплува името на кипърския гражданин Георгиус Георгиу. Лукарски обяви, че правосъдието трябва да се произнесе дали собствеността би оказала влияние върху застраховка и обезщетение. На въпрос трябва ли да има промяна в закона, за да е ясно кой е собственик на фирми, занимаващи се с опасна дейност, икономическият министър в оставка обясни, че "не българското законодателство е измислило офшорните фирми".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен